Wie wint op 5 juni de Fintro Literatuurprijs?

, door (mke)

49
Fintro1200

Hagar Peeters ‘Malva’

De schrijver: Hagar Peeters is al jaren een begrip in de Nederlandstalige poëziewereld. Ze publiceerde vijf succesvolle dichtbundels, waaronder het bekroonde ‘Koffers zeelucht’. ‘Malva’ is haar debuut als romanschrijver.

Het boek: In ‘Malva’ geeft Hagar Peeters de gelijknamige dochter van de Chileense dichter Pablo Neruda een stem. Malva was het enige kind van de Nobelprijswinnaar, maar stierf al op 9-jarige leeftijd, zonder dat haar vader haar ooit officieel had erkend. Het meisje werd geboren uit het eerste huwelijk van de Chileense volksheld met de Nederlandse Maria Hagenaar. Die zou haar ziekelijke dochter – Malva had een waterhoofd – uiteindelijk terug meenemen naar Breda, waar ze werd ondergebracht bij een pleeggezin en vandaag begraven ligt. In Peeters’ roman richt het vergeten dichterskind zich vanuit het hiernamaals rechtstreeks tot de schrijver, om haar levensverhaal alsnog wereldkundig te maken.

De troef: De dichterlijke stijl van Peeters blijkt ook in prozavorm een knetterend succes op te leveren. Naar goede Zuid-Amerikaanse traditie dansen de meanderende zinnen daarbij nog net niet van de bladspiegel. Bovendien lag het verhaal van het niet-erkende dichterskind Peeters duidelijk na aan het hart: de schrijver werd zelf pas op haar 11de officieel erkend door haar vader, de Nederlandse journalist Herman Vuijsje. Malva’s bezwerende monoloog doorloopt alle kleuren van het emotionele spectrum, maar bitterheid hoort daar nooit bij.

De handicap: Een debuut gaat zelden met de hoofdprijs lopen. In de twintigjarige geschiedenis van de prijs slaagde slechts één schrijver erin om met zijn eerste roman meteen de hoofdvogel af te schieten: Robert Vuijsje met ‘Alleen maar nette mensen’ in 2008. Vuijsje is trouwens de neef van journalist Herman Vuijsje en dus ook van... Hagar Peeters.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: