24 uur in het spoor van Netsky:
'Ik heb jaren achter een computer gezeten en nu laat ik zalen vollopen. Revenge of the nerds'

© Anton Coene

, door (bdc)

14

'3' verschijnt op 3 juni bij N.E.W.S. Records

Netsky speelt op 13 juli op het Dour Festival. Info en tickets: dourfestival.be en op 3 september doet hij een DJ-set op Laundry Day. Info en tickets: Laundryday.be.

Het is twee uur ’s nachts. De lichten gaan aan, geschreeuw in de zaal. Boris Daenen, over de hele wereld bekend als Netsky, koppelt zijn MacBook aan de geluidsinstallatie, zet zijn koptelefoon op, verwisselt achter de mengtafel een paar kabels en zegt nog snel iets tegen MC Script, zijn vaste mc, maar die is al begonnen met het opzwepen van het publiek: ‘Zürich, if you’re ready say yeah! Balcony, if you’re ready say yeah! Netsky if you’re ready say yeah! All the way from Antwerp, Belgium, I need you guys to make! some! noise! for! Netsky!’ Het licht gaat opnieuw uit, een beat rolt langzaam over de dansvloer, het geluid van een sirene vloeit eroverheen, de decibelmeter schiet naar 103, de bas komt erbij. En plots – boem paukeslag – vliegt het dak eraf.

Boris Daenen is op dat moment al zeven uur in Zürich, maar van de stad heeft hij nog niets meer gezien dan de binnenkant van een Italiaans restaurant, de lobby van een hotel en een kleedkamer in een oud fabrieksgebouw waarvan een deel tot muziekclub is omgebouwd. In de ruimte die hem is toegewezen, zit hij het uur voor zijn dj-set samen met MC Script (die we leren kennen als de übersympathieke Steve), Josh Friend – de frontman van het Londense dubstepcollectief Modestep, dat na hem speelt – en één van de Zwitserse organisatoren. Vijf minuten voor showtime worden er nog volop longdrinks geschonken en sigaretten gerookt. Gediscussieerd wordt er over de nieuwe Kanye West (volgens Boris de beste plaat van de voorbije tien jaar, volgens Josh commerciële crap), gelachen met de paar woorden West-Vlaams die Steve zichzelf de voorbije jaren heeft aangeleerd (‘Tis nie meuglik’).

Boris zit in een hoek van een witte zetel en steekt nog een Marlboro Light op. Plots kijkt hij op zijn polshorloge. Hij staat op, neemt zijn zwarte dokterstas, doet de deur van de kamer open, stapt kordaat door de gang, neemt via de nooduitgang de trap naar buiten, wandelt langs de zijkant van het gebouw, trekt de achterdeur open en stapt twintig meter verder op het podium. Daar is Sir Bob Cornelius Rifo van het Italiaanse duo The Bloody Beetroots de zaal nog op zijn kop aan het zetten.

Reis rond de wereld

Om zes uur die avond is Boris in de kleine luchthaven van Basel geland. Daar heeft hij afgesproken met Steve, die uit Londen komt. De twee kennen elkaar ondertussen vier jaar, van de dag voor het eerste Netsky-optreden met een liveband, in de Brusselse AB. Boris had maanden voor die show gerepeteerd met een groep studiomuzikanten, waarmee hij alle grote festivals en zalen wereldwijd wilde veroveren. Maar het klikte niet met de mc. ‘Ik wist: als we die eerste show met die gast spelen, dan hangen we eraan vast,’ vertelt Daenen. ‘Dat wilde ik niet. De dag ervoor heb ik beslist: ‘Ik doe het niet.’ We hadden één dag om iemand anders te vinden. Steve zei meteen ja, maar hij had mij nog nooit aan het werk gezien, hij kende amper mijn muziek. Ongelooflijk hoe snel hij mee was.’

Nog geen jaar later speelden ze de Pyramid Marquee van Werchter plat en sloten ze de Main Stage op Pukkelpop af. Sindsdien stonden ze op de allergrootste festivals, van Glastonbury tot Coachella, speelden in concertzalen van Los Angeles tot Sydney en draaiden op de wildste feestjes van Sint-Petersburg tot Toronto. Komende zomer heeft Netsky een residency in de Amnesia, één van de beroemdste clubs van Ibiza. Tussenin staan liveshows gepland in Seoel, New York, Roemenië, Finland en Canada en speelt hij op Dour Festival en de Britse festivals Glastonbury, Reading en Leeds.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: