'Er is op zich niks mis met ongelijkheid.'
Humo sprak met Gwendolyn Rutten, Open VLD-voorzitter

, door (tp)

343
rutten
© Saskia Vanderstichele

'De vraag is: moeten we als overheid blijven doen wat we nu doen?'

Gwendolyn Rutten «Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik ben ondanks de file bijzonder vlot naar hier kunnen rijden. We hebben weer een carpoolactie georganiseerd – ‘Rij mee met Open VLD’ – en het was een succes. Maar ik ga niet zover om te zeggen: ‘Staak maar verder, jongens.’ Zeker niet omdat de aanleiding van de staking ietwat onduidelijk is.»

HUMO Het volstaat om te kijken naar de pancartes die mensen meedragen om te weten waarvoor ze staken: velen voelen zich onredelijk hard getroffen door de besparingen van deze regering.
Rutten «Bij de bevolking is er een algemeen gevoel dat er veel verandert in korte tijd. We dóén ook veel in korte tijd, en ik begrijp dat dat vragen oproept, die empathie moet iedereen hebben. Maar het is ook de taak van politici om uit te leggen waarom we dat doen – bijvoorbeeld tijdens dit interview. Ik ben een ongelofelijk optimistisch mens: ik weet dat we dit doen om het land beter en moderner te maken. Overigens: de meeste politici die ik ken, doen aan politiek om de wereld te verbeteren. Ik ben er nog maar weinig tegengekomen die de mensen willen koeioneren. Dus begrip? Zeker. Maar niet in het geval van de cipiers en van de NMBS: hun eisen zijn onredelijk.»

HUMO Het overheidspersoneel vreest dat ze door de desinvesteringen van de regering-Michel hun werk niet meer goed zullen kunnen doen.
Rutten «We hebben ons de eerste jaren van de legislatuur beziggehouden met de privésector: we hebben een interprofessioneel akkoord afgesloten, een lastenverlaging doorgevoerd en de arbeidsmarkt vrijgemaakt. Nu willen we de overheidsdiensten naar de moderne tijd loodsen en onze infrastructuur vernieuwen.»

HUMO Denkt u dat de vakbonden tegen de moderne tijden zijn?
Rutten «Ik stel me daar soms vragen bij. Maar je mag niet veralgemenen: ik zie ook vakbonden die kiezen voor overleg. De liberale vakbond, met name.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: