Aster Nzeyimana: Sporza-anker, ex-voetballer, idool van tieners en Martine Tanghe

, door (sdj)

88
vrijbeeld

'Ik wil koste wat kost winnen. Dan ben ik een echt klootzakje'

Aster Nzeyimana «Ja (lacht). Na mijn deelname aan ‘De slimste mens ter wereld’ was er ook zo’n golf van reacties van jonge meisjes. Een beetje belachelijk, hè? Maar het tovert natuurlijk ook een glimlach op mijn gezicht. Ik geniet ervan.»

HUMO Je radio- en televisiecarrière is echt wel als een pijl uit een boog van start gegaan. Na een pleitoefening tijdens je rechtenstudie raadde een leraar je aan om het eens bij de Gentse studentenradio te proberen. Daar werd je opgepikt door MNM en nu heb je een vast contract bij Sporza. En je bent nog maar 22.
Nzeyimana «Martine was even oud toen ze begon, vertelde ze. En haar schermdebuut was ook in mei.»

HUMO Ze ontving je wel heel enthousiast, hè.
Nzeyimana «Ik schrok ervan dat zo’n coryfee zo positief reageerde. Ik had haar vóór de uitzending nog nooit gezien en dacht: ‘Ik hoop maar dat ze me aanvaardt.’ Je zoekt toch wat naar bevestiging bij zo’n icoon. En toen zette ze me opeens helemaal in de spotlights. Nu, achteraf heeft ze ook nog wel wat kritiek en tips gegeven – dat ik rustiger moet blijven en mijn stem minder omhoog moet laten schieten. Zo is ze ook wel. Ze wil echt het allerbeste voor ‘Het journaal’.»

HUMO Jouw grootste droom was eigenlijk: voetballer worden.
Nzeyimana «Ik ben gek van voetbal. Op mijn 4de speelde ik al mee met de jongens van 6 in de lokale voetbalclub van Zele. Maar het is ook zo dat ik, toen ik een jaar of 8 was en het computerspel ‘FIFA’ speelde, het geluid afzette om zelf commentaar te kunnen geven. Dat vond ik zelfs het allerleukste aan dat spel. Frank Raes was toen mijn idool. De manier waarop zo iemand commentaar geeft bij een match op televisie, zorgt ervoor dat je de belangrijke momenten echt belééft. De triomf na een doelpunt voel je niet omdat er in beeld een paar spelers staan juichen, maar omdat de commentator roept: ‘Goal!’

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: