Paul McCartney eind deze maand op Rock Werchter: Onze Man ging op prospectie

, door (ss)

24
paul1200

'Paul is een gulle gever. Hij speelt drie uur, leest en becommentarieert de pancartes van de fans en neemt ruim de tijd om een van ontroering en zenuwen huilend koppel in de echt te verbinden'

Een Beatle slaat een akkoord aan. Eigenlijk zijn het drie akkoorden die samenvallen, en waarover tot op de dag van vandaag gediscussieerd wordt. Wat telt, is dat iedereen het herkent, altijd en overal: ‘A Hard Day’s Night’. Ongelofelijk dat van miljoenen rockgroepjes er eentje een akkoord kan monopoliseren.

We zijn in Parijs, maandag 31 mei 2016. Een stop op de ‘One on One’-tournee van Sir Paul McCartney, wellicht de laatste wereldtournee die een Beatle zal doen. Dat een man van 73 met zo’n overvol cv nog tourt, is al een wonder. Dat hij bijna drie (3!) uur speelt, is dat nog meer. Dat hij, ook al is z’n stem nu frêler dan vroeger, nog altijd toonvast en krachtig zingt, is een mirakel. Dat hij het toestaat dat fans, weliswaar tegen betaling, de soundcheck meemaken, waarop hij soms voor de lol covers als ‘Blue Suede Shoes’ speelt, is ook uitzonderlijk – veel mindere goden die iets te verbergen hebben, schermen hun soundcheck af als was het een gênant staatsgeheim.

Dat openingsakkoord van ‘A Hard Day’s Night’ bezorgt mij en de 20.000 Franse fans instant kippenvel. En ook ‘Can’t Buy Me Love’, ‘We Can Work It Out’, en ‘Love Me Do’, songs van de eerste incarnatie van de Fab Four, klinken perfect. Zo fris. Zo aanstekelijk. Zo levenslustig. En dat na meer dan een halve eeuw. Als álle Beatles nu nog zouden leven, samen zijn en nog touren, het zou niet beter klinken. Er is ook iets aandoenlijks aan het feit dat McCartney ‘Love Me Do’ zingt voor de kleindochters van de vrouwen die in 1962 voor hem in zwijm vielen.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: