15 tips om 100 te worden:
'Ellende en tegenslag achter je kunnen laten en doorgaan, dát is het geheim'

, door (mvs)

27
honderd 1200

Om een heel klein tipje van de sluier op te lichten, zochten de Nederlandse artsen Hans Van Hateren en Nanno Kleefstra tien krasse eeuwelingen op voor een uitgebreid gesprek. Het resultaat is ‘99+ Een geheim… of geluk?’, een mooi (foto)boek waarin in vogelvlucht het levensverhaal van enkele in al hun eenvoud toch opmerkelijke oudjes wordt geschetst.
Ook al gaat het om een beperkt staal, met enige goeie wil vallen er uit de getuigenissen toch wel enkele vingerwijzingen te destilleren voor wie een zo lang en gelukkig mogelijk leven ambieert. Wij zetten er vijftien op een rijtje.
Moge uw gooi naar de 100 hier starten. En stuur een kaartje als het ooit zover is!

1. Ziek zijn kan geen kwaad

HUMO Voor sommigen zal het misschien een geruststelling zijn, maar je hele leven kerngezond zijn, is kennelijk geen vereiste om heel oud te worden.
Hans Van Hateren «Bij de mensen die we hebben gesproken, zaten enkele heel vitale ouderen, maar toch ook een aantal die in hun leven best wel vaak ziek geweest zijn. Mevrouw Pennarts (103), die in Indonesië is geboren en pas in 1957 naar Nederland is verhuisd, had als kind doorlopend malaria. Ze is naar eigen zeggen ook altijd een heel slechte slaper geweest. Meneer Roelofs (100) was als kind altijd ziek. Hij was thuis de zwakste van alle kinderen. Maar hij heeft zijn broers en zussen wel allemaal ruim overleefd. En mevrouw Klein-Stroet (103) heeft op jonge leeftijd tbc gehad.
»Enkele 100-jarigen hadden ook ooit kanker gehad, maar het ging daarbij steeds om een niet te agressieve vorm van de ziekte.»

2. Stop op tijd met roken

HUMO Opmerkelijk: vijf van de tien oudjes hebben gerookt.

Van Hateren «Sommigen zelfs serieus veel, én zeer lang. Mevrouw Pennarts rookte liefst zestig tot zeventig sigaretten per dag tot in de jaren 50 of 60 – ze wist niet meer precies wanneer ze gestopt was. Het klopt dat de helft van onze eeuwelingen heeft gerookt, maar nog belangrijker is dat ze er ook allemaal mee gestopt zijn. Je zou kunnen concluderen dat je 100 kunt worden zelfs als je veel én lang rookt. Maar ik ben er vrij zeker van: als ze waren blijven roken, waren ze nooit zo oud geworden als nu.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: