Karen Damen in 'Finding Dory': 'Ik mis de luxe van K3'

, door (tvs)

96

'Ik schreeuw dan wel graag van de daken dat ik zulke dingen kan, maar als puntje bij paaltje komt, moet je het altijd nog bewijzen'

Karen Damen «Een jaar geleden had Disney me al eens gevraagd voor de auditie van een andere film, maar daar heb ik nadien niets meer over gehoord. Voor ‘Finding Dory’ sprak ik opnieuw een fragment in. De Amerikanen die daarover beslissen, kennen Karen Damen niet. Zij luisteren alleen naar de kwaliteit van de stem. Dat maakt het dubbel zo leuk dat ze voor mij gekozen hebben.»

HUMO Hoe bereidt een mens zich voor op een rol als onhandige, slechtziende walvishaai?

Damen «In mijn geval: niet. Het was mijn eerste ervaring als stemacteur, dus het was wel even zoeken. Ik probeerde vooral heel goed naar de intonatie van de originele, Engelstalige stemmen te luisteren. Bovendien was de auditie vlak na een zesdaagse met achttien K3-shows in Oostende. Ik klink altijd een beetje hees, maar toen was ik keihees. Blijkbaar was dat precies wat Disney zocht.»

HUMO Volgens onze research klinkt een walvishaai altijd een beetje hees. Hoe ver ga jij in je research? Weet je bijvoorbeeld dat de walvishaai een bedreigde diersoort is, of dat de stippen en strepen op zijn rug even uniek zijn als een vingerafdruk voor een mens?

Damen «Oei oei. Neen, daar wist ik niets van. Zo ver ga ik nooit. Het is ook geen hoofdrol, ik stond alles bij elkaar maar een paar uur in de stemcabine. Maar ik ben wel heel blij dat ik het nu weet.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan