Leven zonder plastic, make-up & koffie: hoe ongezond is te gezond?

, door (sdj) en (hvt)

78

Elke Vanelderen ‘Nooit Imodium’

‘Ik ga eens zondigen,’ zegt Elke Vanelderen (38), terwijl ze een deca bestelt.

HUMO Je drinkt normaal geen koffie?

Elke Vanelderen «Ik heb er vanochtend al eentje gedronken. Daar probeer ik het bij te houden. Maar deca is ook niet gezond: ik stel me grote vragen bij de manier waarop ze de cafeïne uit die koffie halen.»

Dat is wat voortdurend spreekt uit haar boek ‘Tegengif’: een flinke dosis wantrouwen tegenover de industrie. In zeven hoofdstukken – over voeding, kleding, huis en tuin, medicatie en schoonmaakmiddelen – somt Vanelderen op wat voor schadelijke stoffen ons altijd en overal omringen, gevolgd door gezonde alternatieven. Maar kijven wil ze niet.

Vanelderen «Het is niet de bedoeling dat je al die gifstoffen uit je leven gaat bannen. Dat kan niemand en het hoeft ook niet. Waar ik me zorgen over maak, is het cocktaileffect: tel de dosis schadelijke stoffen in je eten eens op bij de dosis in je shampoo, je dagcrème, je handzeep, je kledij...»

'Toen ik nog bij VTM werkte, heb ik eens een darmspoeling laten doen. Daar lag ik dan: 'Ben jij niet die van 'Blind Date'? Je hebt erwtjes gegeten, hè?''

HUMO De ondertitel van je boek luidt: ‘Dosis sola facit venenum.’

Vanelderen «‘Alleen de hoeveelheid maakt het vergif.’ Daarom verdiep ik me graag in wat er in de dingen zit. Zeker nu ik zwanger ben van ons tweede kindje: ik weet nu veel meer dan vier jaar geleden, toen ik zwanger was van Ellie Martha. Mij zul je niet gauw meer een mondje zien proper maken met een billendoekje of een stuk keukenpapier. Keukenpapier zit vol lijm. Niks beter dan het katoenen doekje dat onze moeders vroeger ook gebruikten.

»Het is onmogelijk om alle adviezen in mijn boek toe te passen, maar soms zit het ’m al in kleine dingen. Verlucht je huis door de ramen open te zetten na een regenbui: dat kan iedereen.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: