Bingedrinkers worden steeds jonger: 'Het enige wat meisjes van de drank kan houden, is dat je er dik van wordt'

, door (hvt) en (ab)

429

'Mijn mama was enorm geschrokken toen bleek dat ik 4,5 promille alcohol in mijn bloed had, want ze wist niet eens dat ik dronk'

‘Ik dacht eigenlijk dat ik heel goed tegen drank kon. Ik heb nog gezegd: dat zal mij nooit overkomen, hoor, een coma (lacht). Dat was in mijn naïeve jaren – zo’n acht maanden geleden.’ Sarah was net 15 geworden toen ze, na het achteroverslaan van liters wodka en rosé, in comateuze toestand en met 4,5 promille alcohol in het bloed op de spoeddienst van een ziekenhuis terechtkwam.

Sarah «Die avond was ik alleen thuis met mijn beste vriendin, mijn ouders waren naar een bedrijfsfeest. ‘Party!’ dachten wij. In de nachtwinkel hadden we drie flessen wodka en een fles rosé gehaald en we zetten muziek op: het nieuwe album van Justin Bieber – om te lachen, want eigenlijk is dat een beetje kinderachtig. Eerst dronken we shotjes, maar we werden snel moe van telkens te moeten bijvullen, dus namen we gewone glazen. We begonnen te dansen en ik was me zo goed aan het amuseren dat ik niet doorhad hoeveel glazen ik al ophad. Ik weet nog dat ik me ergerde dat mijn vriendin zo traag dronk en dat ik het allemaal alleen moest binnenwerken. Toen onze drank op was, heb ik wat sterkedrank van mijn ouders genomen: rum en whisky…

»Dat is het laatste wat ik me herinner. Mijn vriendin heeft me later verteld dat ik die avond heel emotioneel was. Ik had problemen met een jongen, wilde hem blokkeren op Instagram maar heb hem blijkbaar ook nog opgebeld. Ik ben een paar keer gevallen: in de tuin, tegen een kast, op mijn hoofd… Toen wilde ik naar een horrorfilm kijken, maar mijn vriendin zei: ‘Sarah, je moet echt gaan slapen.’ En dan heeft ze me in bed gestoken.

'Voor je 23ste te veel drinken is nefast voor de hersenontwikkeling'

»Daar ben ik beginnen over te geven. Mijn vriendin probeerde me rechtop te houden in bed, maar ik was bewusteloos en begon te stikken in mijn eigen braaksel. Ze heeft toen een vriendin gebeld die vlakbij woonde, en die haar mama heeft een ambulance gebeld. Ze hebben thuis mijn maag leeg moeten pompen tot ik buiten levensgevaar was. Daarna moest ik naar het ziekenhuis. Ik had 4,5 promille alcohol in mijn bloed. Ze dachten eerst dat ik het niet zou overleven. Mijn mama was enorm geschrokken, want ze wist niet eens dat ik dronk. Ze dacht dat ik het, als ik uitging, bij twee krieken hield. Ze had zoiets totaal niet verwacht. En ik eigenlijk ook niet.»

Gevallen als Sarah ziet spoedarts Jan Christiaen (Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk) vaker dan hem lief is. Het irriteert hem ook.

Jan Christiaen «In mijn tijd dronk ik ook, maar altijd met mate. Sterkedrank werd toen nog vies bekeken door de jeugd – het was te sterk, iets voor volwassenen. Vandaag doen die levensgevaarlijke dranken het wél goed bij jongeren, en ze kunnen ze vlot verkrijgen. Als je geïntoxiceerd bent door bier, dan ben je meestal al ziek of misselijk vooraleer het levensgevaarlijk wordt. Maar met sterkedrank gaat het zo snel, en de resorptie van de alcohol gaat verder terwijl je al in coma bent. Met andere woorden: zo’n jongere glipt weg terwijl-ie al bewusteloos is.»

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: