GAIA-boegbeeld Michel Vandenbosch: 'Ik was een beest dat afgemaakt moest worden'

, door (wh)

10
michel
© Charlie De Keersmaecker

'Wil je de wereld verbeteren, weet dan dat geleidelijke evolutie met af en toe een flinke stoot voorwaarts beter is dan plots al je duivels te ontbinden'

Vandenbosch (54) trok zich niets aan van de roddels en ging over tot de orde van de dag. Toen woedende slachthuisbazen hem half gebrekkig schopten, stond hij moedig weer op en ging voort met de strijd: het verdedigen van de écht weerlozen, de minsten der mijnen, de dieren. Vaak werd hem verweten dat hij zijn energie beter in ‘menselijker’ idealen zou stoppen: het bestrijden van oorlog, armoede, corruptie. Maar Vandenbosch koos voor hen die helemaal géén rechten, niet eens een stem, hebben. Zoals de 12 miljard dieren die jaarlijks door de bio-industrie afgeslacht worden.

Je leest alles over Vandenbosch’ campagnes, acties en strapatsen in zijn nieuwe, meer dan 500 pagina’s dikke boek ‘De werken van GAIA’. In twaalf hoofdstukken doet hij zijn verhaal: over het martelen van nertsen en wilde dieren, over het dumpen van katten en honden en het verwaarlozen van paarden, over ganzenlever en kippenbatterijen. Niks geen helikopter. Niks geen affaire met B.B. Bij deze charismatische man wil ik graag mijn oor te luisteren leggen.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: