Exclusieve voorpublicatie 'McCartney over McCartney': een indringend portret van Sir Paul

, door (pdn)

21

'Ik heb een duidelijke herinnering aan een man met een zwarte baard in het publiek en zijn dochter, met lang zwart haar. Ze waren allebei in tranen tijdens 'Let It Be'. Dat doet je iets'

Bob Dylan

In 1967 verscheen de epische dubbelhit ‘Penny Lane’ (geschreven door Paul McCartney) en ‘Strawberry Fields Forever’ (van John Lennon). Dat de single met twee A-kanten uitkwam, was een nadrukkelijke uiting van McCartneys en Lennons beider talenten én van hun in die tijd scherp contrasterende geestestoestand. Lamgeslagen door vier even waanzinnige als slopende jaren Beatlemania had John zich teruggetrokken in een cocon van privésores, en woonde hij ver van de bewoonde wereld in Home Counties, waar zijn huwelijk met Cynthia geleidelijk uit elkaar begon te vallen. Paul, daarentegen, werd – opgewekter dan ooit, de meest begeerde vrijgezel in Swinging Londen – gegrepen door een creatieve energie die hem voor het eerst in staat stelde in zijn eentje richting te geven aan het werk van The Beatles. ‘Penny Lane’ vormde de ouverture van de psychedelische zomer van dat jaar en gaf de aanzet tot een hoop gelijksoortige britpop. Voor het publiek was het alsof de grenzen tussen een boel verschillende muziekgenres verdwenen.

Paul McCartney «Ik weet nog dat we bij Dylan op bezoek gingen toen hij in het Mayfair Hotel logeerde. Hij zat in een zijkamer, en ik, Brian Jones, Keith Richards en nog wat andere gasten zaten in de kamer ernaast. Ik herinner me dat ik na een uurtje of zo bij hem naar binnenstapte. Het was een soort eerbetoon, zo ging dat toen. In die sfeer gingen we vaak bij mensen op bezoek. We spraken ook Bertrand Russell (een beroemde Britse filosoof, red). We vroegen gewoon of we even langs konden komen om een praatje te slaan. ‘Geen probleem. Jullie zijn welkom.’ En niet veel later zaten we bij hem thuis over Vietnam te keuvelen. Zo ging dat.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: