Leigh Phillips wijst links de weg:
'Voor te veel mensen heeft links vandaag weinig tot niks te bieden'

, door (mv)

51
LEIGH PHILLIPS
© Rick Collins

'Van Naomi Klein tot Greenpeace: ze verlangen terug naar vroeger. Maar vroeger wás het niet beter'

HUMO Uw boek ‘Austerity Ecology & the Collapse-Porn Addicts’ leest bijna als een pamflet, met een ferme uithaal hier en een subtiele trap op de tenen daar. Wat is er volgens u mis met links?

Leigh Phillips «Links is antimodern geworden. Vroeger stond het voor vooruitgang voor de massa, maar nu heeft het zich tegen allerlei moderne verworvenheden gekeerd. Links heeft geen aansprekend verhaal meer voor de arbeidersklasse. En dat heeft voor de huidige malaise gezorgd.»

HUMO Maar links is toch voor vooruitgang en tegen bezuinigingen?

Phillips «Ja, maar ze zijn óók tegen consumptie. Dat is onverenigbaar!»

HUMO Hoe bedoelt u dat?

Phillips «Ik geloof best dat de meeste linkse mensen de bezuinigingen zien als een aanval op de levensstandaard van gewone mensen – op hun gezondheidszorg, hun pensioenen, hun lonen, het onderwijs. Maar er zit een ongemakkelijke ambivalentie in de linkse houding. Grotendeels dezelfde mensen beweren tegelijk ook dat we minder moeten consumeren – omdat de aarde ons consumptieniveau niet aankan, of omdat het moreel onverantwoord is. Dat is curieus. Je kunt toch niet de ene dag protesteren tegen de bezuinigingen – die tot gevolg hebben dat we minder te besteden hebben – en de volgende dag demonstreren tegen de consumptiemaatschappij? Want consuminderen is hetzelfde als bezuinigen.»

HUMO Volgens u is het een tegenstelling?

Phillips «Jazeker, en linkse mensen herkennen dat niet. En ze beseffen niet dat een oproep tot consuminderen – hoe je die ook verwoordt – honderd of vijftig jaar geleden onmiddellijk zou zijn ontmaskerd als een conservatieve, rechtse aanval op de materiële vooruitgang voor de massa.»

HUMO Wie links was, was vóór consumptie?

Phillips «Natuurlijk. Voor Marx was het een centraal thema in zijn werk. Zelfs in ‘Het communistisch manifest’ worden de productieve wonderen van het kapitalisme uitvoerig bezongen. En je had Sylvia Pankhurst (de bekende suffragette uit de eerste helft van de 20ste eeuw, red.), die zei dat socialisme gelijkstond aan ‘overvloed voor allen’. Een socialist blijft altijd méér eisen. Maar vandaag kijken linkse intellectuelen neer op de grote drommen mensen die bij iedere uitverkoop in de rij staan om een flatscreen te kopen. Linkse activisten en commentatoren doen daar neerbuigend over.»

HUMO Nou, zij kopen toch ook weleens iets?

Phillips «Precies. Daarom is het ook zo dubbel. In een interview met het glossy magazine Vogue werd Naomi Klein (journaliste en activiste, bekend van ‘No Logo’, red.) gevraagd wat ze zou missen aan het kapitalisme. Weet je wat ze zei?»

HUMO Nee.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: