Boyan Slat, de man die de oceaan schoonmaakt: 'Handen uit de mouwen, anders verandert er niets'

, door (er)

233
vrijbeeld

'Ik ben op het idee voor The Ocean Cleanup gekomen toen ik tijdens het duiken in Griekenland meer plastic dan vissen zag.'

De voorbije jaren werkte Slat met een ploeg ingenieurs, oceanologen en andere experts aan computermodellen, maar vorige week kwam een einde aan het droogzwemmen: vanaf een schip van baggerbedrijf en financierende partner Boskalis zag Slat hoe een eerste proefmodel 23 kilometer voor Scheveningen te water werd gelaten.

HUMO Proficiat! Was het een emotioneel moment?

Boyan Slat «Reken maar dat er werd gejuicht. Vooral na het bevestigen van de eerste boei, want dat gebeurde met een nooit eerder gebruikte techniek. Deze test is een mijlpaal. We zijn niet langer een laboratoriumproject, we hebben de stap naar de echte wereld gezet.»

HUMO De armen van het proefmodel zijn 100 meter lang. Indrukwekkend, maar de bedoeling is een barrière van liefst 100 kilometer te bouwen om de Great Pacific Garbage Patch, een reusachtige oceaanlap vol plasticafval tussen Hawaï en California, op te ruimen. Hoe realistisch is die kwantumsprong?

Slat «Het belang van schaalgrootte is relatief, want de barrière wordt opgebouwd uit segmenten. Maar we hebben nog heel veel werk voor de boeg. Deze test slaat alleen op de drijvende armen, het meest kritieke onderdeel van het concept. Hoe duurzaam zijn ze? Hoe goed weerstaan ze de stroming en hoe gedragen ze zich bij stormweer? We gaan het proefmodel een jaar lang monitoren, en intussen testen we ook de andere twee componenten: de bodemverankering en het oogsten van het plastic. Als daarna ook nog de combinatietests lukken, zijn we in 2020 klaar om alles op ware grote uit te rollen.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: