Nooit meer moe: Saartje Vandendriessche leert ons hoe

, door (sdj)

267
vrijbeeld

'Na die kuur met bloedzuigers sprong ik om vijf uur 's ochtends uit mijn bed'

Uit pure vermoeidheid kan ze op haar werk soms niet op woorden komen: ‘Laatst schoot tijdens een gesprek de naam Dominique Strauss-Kahn me niet meer te binnen: dat wil je toch niet? Gewoon niet meer mee kunnen in een journalistiek gesprek met je collega’s!’

Saartje Vandendriessche «Nu is het genoeg, dacht ik: ik moet van die vermoeidheid af! Ik begon overal om me heen raad te vragen en toen leek het wel of ik de doos van Pandora had opengedaan: iedereen bleek naar energie te snakken. Kennelijk was mijn probleem een maatschappelijk probleem, dus ik besloot er een rubriek voor ‘1.000 zonnen’ over te maken. Toen ik dat voorstelde, zei de hoofdredacteur meteen: ‘Ja! Dóén! Ik ben al moe vanaf mijn 18de.’»

HUMO Wanneer is het bij jou begonnen?

Vandendriessche «Nadat ik van mijn dochter was bevallen, zeven jaar geleden. Drie maanden na haar geboorte ben ik weer beginnen te werken, maar terwijl ik mijn omroepteksten schreef, viel mijn hoofd gewoon – boenk! – op tafel en sliep ik in. Of als ik onderweg was naar een presentatieklus, moest ik langs de kant van de weg gaan staan om even te slapen. Ik zette dan de wekker van mijn gsm op een kwartier en reed daarna weer door. In het begin was de uitleg natuurlijk: je kindje slaapt nog niet door en je hebt een keizersnee gehad – één van de meest onderschatte operaties die er zijn. Oké, ik heb wat met de genezing van die keizersnee gesukkeld, maar Mille sliep meteen goed, dus volgens mij was er toch iets anders aan de hand.

»Nu, ik draaide wel mee in de maatschappij, ook op sociaal vlak, maar als ik een keer tot één uur wegging moest ik daar meteen drie dagen voor boeten. Ik werd er gek van. Dus toen een vriend van me vroeg of ik meeging naar een workshop gezond eten, zei ik meteen ja. Misschien was dat wel de bron van mijn ellende: mijn voeding. Ik kreeg les van triatleet Dirk Baelus, een overtuigde macrobioot die zei: ‘Als je fit wil zijn, moet je je heel consequent met je eten bezighouden.’ Ik heb me dus helemaal op de macrobiotische keuken gestort. Ik sta er nog steeds achter, maar het is onmogelijk om dat dieet met veel linzen en bonen vol te houden als je uit werken gaat.»

HUMO Maar hielp het?

Vandendriessche «Nee. Ik voelde me er wel beter bij, maar dat was meer psychologisch, had meer te maken met het idee dat ik gezond bezig was. Eigenlijk was ik nog altijd moe. Toch trainde ik op dat moment met m’n Iron Maiden-groepje voor een halve triatlon.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: