Tussen Hemel en Hel: Katrin Mertens, Michel Van den Brande en Louis Theroux

, door (nj) en (mke)

4
vrijbeeld

Katrin Kerkhofs (Mevr. Dries Mertens)

'Dansen met James Brown'

Pas na drie keer aanbellen verschijnt Katrin Mertens, née Kerkhofs, in de deuropening van het kapitale Leuvense herenhuis dat ze onlangs samen met de supersub van de Rode Duivels, Dries Mertens, op de kop tikte. In de riante achtertuin, onder een bijna twee eeuwen oude knoest van een beuk, komt ze even later met twee koppen koffie én een bevredigend excuus op de proppen.

Katrin Kerkhofs «Sinds ik in Italië woon, ben ik nog chaotischer en slordiger dan ik van nature al ben. En ik kom tegenwoordig echt áltijd te laat (lacht). Op één of andere manier denk ik steeds dat ik meer tijd heb dan ik heb, en ik wil het maar niet leren.»

HUMO Dat viel me in ‘Voetbalvrouwen’ ook al op, jouw recente programma op VIER: Dries en jij zijn rasechte Napolitanen geworden.

Kerkhofs (knikt) «We voelen ons thuis in Napels. Wat dat betreft ben ik heel blij dat we ervoor gekozen hebben om in het centrum van de stad te gaan wonen. Aanvankelijk zijn we ook wel enkele huizen gaan bekijken die in de periferie lagen, dichter bij het trainingscomplex van de club, maar ik dacht telkens: wat moeten we hier in ’s hemelsnaam dóén? Dries en ik zijn levensgenieters: we zetten graag een stapje in de wereld. En we kunnen dat ook, omdat we nog geen kinderen hebben. Pas op, ’t is niet zo dat Dries niet voor zijn sport leeft, maar hij beseft tegelijkertijd dat er meer is in het leven.»

HUMO Lekker eten en drinken bijvoorbeeld.

Kerkhofs «O ja! Dat is in Italië één van onze hobby’s geworden: goeie restaurants bezoeken, en dan een zoveelgangenmenu met aangepaste wijnen kiezen – we zijn inmiddels ook wijnliefhebbers geworden. Nu, ik mis in Napels wel de culinaire diversiteit die we hier in België hebben. Je hebt er geen Mexicaan of Thai of Chinees of zo: buiten enkele sushirestaurants – die overigens wel heel goed zijn – kun je er enkel Italiaans eten. Altijd weer die antipasti met melanzane en mozzarella di bufala, ik ben het stilaan een beetje beu (lacht).»

HUMO Wat is je culinaire top?

Kerkhofs «Qua wijn? Een Greco di Tufo, dat is een rode wijn uit Campanië. En qua eten hou ik enorm van een goeie pasta alle vongole. Maar om nu te zeggen dat het mijn culinaire top is? Het klinkt misschien raar, maar als ik nog een allerlaatste avondmaal zou mogen kiezen voordat ik geëxecuteerd zou worden, dan zou ik zonder meer gaan voor frieten van de frituur, en een viandel speciaal. Met tartaar op de frieten en tomatenketchup op de viandel. Dries heeft ondertussen mijn smaak al overgenomen; die bestelt nu hetzelfde in de frituur.»

HUMO Wat is voor jou de hemel op aarde?

Kerkhofs «Als we in Napels zijn, huren Dries en ik weleens een motorbootje om mee naar de Amalfitaanse kust of naar één van de eilandjes te varen – Procida, Ischia of Capri. Dan leggen we ons met enkele vrienden neer aan de oever, we zetten wat muziek op en we drinken een pintje. Mooier wordt het wat mij betreft echt niet.»

HUMO Heb jij een vaarbrevet?

Kerkhofs «Dries wel, ik ben ermee bezig.»

HUMO Hoe ziet jouw hel op aarde eruit?

Kerkhofs «Mijn persoonlijke hel heb ik beleefd op mijn 16de, toen mijn papa stierf (Jokke Kerkhofs, red.). Op kerstavond was dat, toen ik net klaar was met mijn examens. Je wereld stort op dat moment in, hè? Je ouders zijn de enige twee bronnen van onvoorwaardelijke liefde: als zo één bron wegvalt, zeker wanneer je zelf nog zo jong bent, dan komt dat keihard aan. Ik mís hem vaak echt. Ik weet bijvoorbeeld dat hij supertrots zou zijn geweest als hij had geweten dat ik nu een eigen tv-programma heb gehad. Hij zat zelf in die wereld: hij is opnameleider geweest (van o.a. ‘De super 50’ en ‘Familie’, red.). En hij heeft me vaak genoeg gezegd dat ik iets voor tv zou moeten doen, dat dat echt iets voor mij was.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: