Te verkiezen boven kerk- en museumbezoeken: vakantieboeken!

, door (bdc) en (tvs)

8
'Tijd voor klassiekers'

Annelies Beck (Journaliste)

Annelies Beck «Het is elke keer weer een hartverscheurende keuze: welke boeken kunnen wel en niet in de koffer? Bij de terugreis krijg ik ze er nog moeilijker in. Passeer ik ergens een boekenwinkel, dan kan ik niet aan de verleiding weerstaan.»

HUMO Welk boek gaat dit jaar zeker mee?

Beck «‘De Amerikaanse prinses’ van Annejet van der Zijl. Zij schrijft non-fictie, maar ze kiest fenomenale verhalen, doet grondige research en schrijft op weergaloze wijze. Dit boek gaat over een onafhankelijk denkende vrouw die een woelig leven heeft geleid, maar die vertrouwelinge van het Nederlandse koningshuis en meter van koningin Beatrix is geworden. Ik ben erg benieuwd hoe de schrijfster dat heeft vormgegeven.»

HUMO Wat maakt nog kans?

Beck «‘De levens van anderen’ van Neel Mukherjee, een Indiase schrijver die ermee genomineerd was voor de Man Booker Prize. Een familieverhaal vol hedendaagse thema’s. Ik was eerder dit jaar al begonnen aan ‘Herinneringen van Hadrianus’ van Marguerite Yourcenar, maar ik ben gestopt na de aanslagen in Brussel en wil nu graag opnieuw beginnen. Het is een soort autobiografie van de Romeinse keizer Hadrianus, bekend van de gelijknamige muur, die zich in de ik-vorm tot zijn dochter richt. Er zit nog een appendix bij van Yourcenar, die reflecteert over waarom en hoe ze het geschreven heeft. Handig is ook dat het een dun, uitgebalanceerd boekje is. Ik ben ook heel benieuwd naar ‘Malva’ van Hagar Peeters en ‘Jij zegt het’ van Connie Palmen, de winnaars van respectievelijk de Fintro en de Libris Literatuurprijs.»

HUMO Wat raadt u onze lezers aan dat u al gelezen hebt?

Beck «Voor wie door de Olympische Spelen wil weten wat er reilt en zeilt in Brazilië: de biografie van Clarice Lispector door Benjamin Moser. Lispector was de belangrijkste Braziliaanse schrijfster van de vorige eeuw, maar het boek is eigenlijk een geschiedenis van het land in die periode, met een Joodse invalshoek. Die combinatie verweeft Moser op een erg knappe, meeslepende manier. Lispectors verzamelde columns zijn recent uitgegeven in het Nederlands onder de titel ‘De ontdekking van de wereld’, ook erg aanbevelenswaardig. Wie meer van detectiveromans houdt, moet de ‘Mario Silva’-reeks van Leighton Gage lezen, een Amerikaanse schrijver die meer dan twintig jaar in São Paulo heeft gewoond. Daarin lees je de recente geschiedenis van Brazilië op zijn rauwst. Hard en snel, met veel dialogen.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan