Op vrije voeten dankzij de Belgische regering: Oussama Atar, de missing link tussen Al Qaeda en IS

, door (rs)

101

'Hij wilde zijn mama nog één keer in de armen sluiten: iedereen slikte dat verhaal voor zoete koek'

Oussama Atar is een in België geboren Marokkaan uit de Brusselse gemeente Laken. Hij komt uit een familie die aanschurkt tegen het zware misdaadmilieu. Tien jaar geleden waren heel wat van zijn familieleden betrokken bij gewelddadige overvallen, carjackings en moordaanslagen in en rond de hoofdstad. Maar in de afgelopen jaren zijn die criminelen overgestapt naar de gangsterislam en de terreur. Zelfmoordenaars Ibrahim en Khalid El Bakraoui, die zich opbliezen in Zaventem en Maalbeek, zijn neven van Oussama Atar; Moustapha en Jawad Benhattal, die recent werden aangehouden omdat ze ook met plannen rondliepen om aanslagen te plegen in Brussel, zijn op hun beurt familie van de El Bakraouis en respectievelijk een oom en een neef van Oussama Atar. Yassin Atar, de broer van Oussama, zit op dit moment in de gevangenis op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen van 22 maart. Op zijn gezicht en kleren werden sporen van explosieven aangetroffen.

De man die al zijn criminele bloedverwanten naar het religieuze extremisme en de terreur heeft geleid, is Oussama Atar, vermoedt het federaal parket. Onmiddellijk na de aanslagen in Brussel – op 23 maart – viel de politie al binnen op Atars adres in Anderlecht, maar daar was hij niet meer te vinden.

Ook in Frankrijk maakt men zich zorgen om Oussama Atar. De politie en de veiligheidsdiensten beschouwen hem als een belangrijke man in de islamterreur, schreef Le Parisien. Volgens diezelfde Franse krant is men ook in Frankrijk actief op zoek naar Atar, die wordt omschreven als een ‘gewapende en gevaarlijke strijder’. De Fransen vermoeden dat Atar zich op dit moment in Syrië bevindt, maar dat hij van plan is om via Albanië terug naar Frankrijk en België te komen.

Geen vier jaar geleden zat Oussama Atar echter nog in een gevangenis in Irak, en eigenlijk had hij daar nog moeten zitten. Maar hij kwam vervroegd vrij dankzij het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken, onder de toenmalige ministers Steven Vanackere (CD&V) en Didier Reynders (MR). Hoe is dat mogelijk?

Een eerlijke burger

In februari 2005 dook Oussama Atar op in Irak, waar de Amerikanen enkele jaren eerder de dictator Saddam Hoessein van zijn voetstuk hadden gestoten. Het land werd geteisterd door jihadisten en islamterroristen die de ene bloedige aanslag na de andere uitvoerden. In de Iraakse stad Ramadi werd Atar in onduidelijke omstandigheden opgepakt door troepen van de internationale Stabilisation Force Iraq (SFIR). Twee jaar lang werd Atar door de Amerikanen vastgehouden – eerst in de beruchte gevangenis van Abu Ghraib, vervolgens in Camp Cropper en Camp Bucca, Amerikaanse detentiekampen waar duizenden verdachten en veroordeelden gevangenzaten. Daarna werd Atar aan de Iraakse autoriteiten uitgeleverd en werd hij door een Iraakse rechter veroordeeld, in eerste aanleg tot levenslang, in beroep tot tien jaar.

In 2006 sprak de Brusselse familie van Atar Belgische en Iraakse advocaten aan in een poging om hun zoon Oussama vrij te krijgen. In Irak gingen ze te rade bij een grote naam: Badi Arif, een advocaat uit de rangen van Saddam Hoessein die na de val van de dictator de verdediging van high profile-cliënten als Tarik Aziz, de minister van Buitenlandse Zaken onder Saddam, op zich had genomen. In Brussel gingen de Atars in zee met advocaat Jacques Bourgaux. Die schreef de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in België aan en praatte met Buitenlandse Zaken. Op zijn brief naar de Amerikaanse ambassadeur kreeg hij nooit antwoord, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken zette wel z’n schouders onder de zaak. De Iraakse ambassade in België en de Belgische ambassade in Jordanië – België heeft geen ambassade in Irak – werden ingeschakeld. Zonder veel resultaat: Irak voelde geen enkele behoefte om Oussama Atar vrij te laten.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: