Belgische bommen voor IS: 'Het is al gebeurd dat een luchtaanval op het laatste moment werd afgebroken omdat er plots een fietser in beeld kwam'

, door (tvs)

19
bommen 1200

HUMO Mijnheer Vansina, wat gaan we daar precies doen?

Frederik Vansina «Zes Belgische F16’s zullen een jaar lang missies uitvoeren vanop een basis in Jordanië. Ze staan officieel ter beschikking van het militaire hoofdkwartier in Qatar. Ook daar hebben we een team, bestaande uit verschillende officieren en een red card holder

HUMO Wat doet een red card holder?

Vansina «Hij screent de opdrachten die aan de Belgen worden toevertrouwd, bekijkt of ze stroken met onze rules of engagement en weigert elke missie waar onze regering niet mee akkoord gaat.»

HUMO Hebben we dat vetorecht in vorige missies al gebruikt?

Vansina «Ja. In Afghanistan mochten we van onze regering bijvoorbeeld niet boven Pakistan vliegen. Bij elk aanvalsprofiel dat te dicht tegen de grens aanleunde, greep onze red card holder in.»

HUMO Grijpt hij ook in als er burgers in de buurt zijn?

Vansina «Elke red card holder wordt bijgestaan door een militair jurist die gespecialiseerd is in oorlogsrecht. Als er ziekenhuizen of religieuze gebouwen in de vuurlinie liggen, dan gaat de aanval niet door.

»De piloot is trouwens altijd de laatste beslisser. Het is al gebeurd dat hij een luchtaanval op het laatste moment afbrak omdat er plots een fietser in beeld verscheen. Burgers beseffen niet altijd dat er heel wat tijd overgaat voor wij daadwerkelijk een wapen inzetten.»

HUMO Vorig jaar verwoestte een Amerikaanse bom een ziekenhuis in Afghanistan, met heel wat onschuldige doden tot gevolg. Wat liep daar fout?

Vansina «Vanop afstand lijkt een oorlog altijd zwart-wit, maar in werkelijkheid bevindt die zich vaak in een grijze zone. We moeten voortdurend rekening houden met heel wat onstabiele factoren, zoals het weer of onduidelijke communicatie. In bergachtig gebied is de kans op radiostoring altijd groter. In Kunduz beging de Amerikaanse bemanning simpelweg een vergissing, als gevolg van een samenloop van omstandigheden. Het is een spijtige vaststelling, maar menselijke en technische fouten zullen altijd blijven voorkomen.»

'IS verloor ongeveer 45 procent van zijn territorium in Irak en 20 procent in Syrië.'

HUMO De beelden van de Jordaanse piloot die in handen van IS viel en levend in een kooi werd verbrand, staan nog altijd op ons netvlies gebrand. Wat zijn de procedures wanneer een van onze piloten wordt neergehaald?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: