Tussen Hemel & Hel: Lidewij Nuitten, Michel Wuyts en Ann Tuts

, door (nj)

13
hemel

Ann Tuts ‘Goeie slechteriken zijn interessant’

Ann Tuts, zoveel méér dan Doortje sinds ‘Amateurs’ en ‘Bevergem’, heeft met ons afgesproken in een Leuvense veggie bar. ‘Zou ze soms vegetariër zijn?’ denkt de meedogenloze pitbull van een onderzoeksjournalist in ons dan meteen.

Ann Tuts «Niet helemaal, nee. Maar ik neig wel naar het vegetarische, sinds ik een jaar of tien geleden door mijn jongste dochter Saskia ben aangestoken. Op haar 7de besloot ze ineens vegetariër te worden: ze wilde die arme diertjes niet meer opeten. Een tijdlang heeft ze zelfs helemaal niks meer willen eten, en werd ze magerder en magerder: toen hebben mijn man en ik besloten om haar er niet meer van te proberen overtuigen dat ze niet zou groeien als ze geen vlees at. Sindsdien eet ik zelf ook veel minder vis en vlees, en mijn man en onze oudste dochter Ellen hebben ondertussen mijn voorbeeld gevolgd.

»Saskia is nu op een leeftijd gekomen dat ze zelf begint te koken, wat voor mij natuurlijk een feest is: ik lig met de voetjes omhoog een boekje te lezen in de sofa, rustig afwachtend welke verrassende creatie ze uit haar hoed zal toveren. Onlangs had ze een linzensaus ontworpen voor over de spaghetti: íéts te veel look, maar de combinatie werkte voortreffelijk.»

HUMO Welk boekje lig je dan te lezen?

Tuts «Op dit moment ben ik in ‘Liefde’ van Knausgård bezig, het tweede deel in een zesdelige reeks. Zo’n boek lees ik in maximaal twee dagen uit: zodra ik erin zit, raak ik er niet meer uit. Vaak neem ik zelfs amper de tijd om te eten; dan zit ik met het boek in mijn ene hand en een vork in mijn andere gewoon door te lezen.

»De laatste tijd pik ik overigens vaker en vaker een boek van het stapeltje van mijn man. Dat zijn meestal non-fictiewerken, een genre dat ik steeds meer kan appreciëren: ’t is vaak een pak meer mindblowing dan fictie. Zo heb ik een tijdje terug een boek gelezen over kwantummechanica. Daar kijk je van op, hoor! Ineens besef je bijvoorbeeld dat tijd niet bestaat; dat dat maar een idee is. Tijd bestaat niet: wie had dat nu gedacht? (lacht)»

HUMO Waaruit put jij geestelijk genot?

Tuts «Ik haal ontzettend veel voldoening uit dagen waarop ik niks te doen heb. Een volkomen verkwanselde en verprutste dag, dat is eigenlijk toch iets fantastisch? Niks verwezenlijken, niks concretiseren, maar alleen maar wat lanterfanten. Jáááh!»

HUMO Gebeurt het vaak dat je zo’n dag hebt?

Tuts «Heel toevallig gisteren nog. De kinderen zaten boven te studeren, buiten was het miezerig weer, en ik lag languit op de zetel te denken aan wat ik zou antwoorden op jouw vraag wat voor mij de hemel op aarde is.»

HUMO En?

Tuts «Eerst lag ik een tijdje na te denken over welk ver en vreemd land ik graag nog ’ns zou willen bezoeken. Maar toen zag ik opeens de blik van onze hond, en die was volkomen neutraal. Ik dacht: ‘Dat is het!’ Die hond laat zich niet beïnvloeden door het weer, of door waar hij misschien nog eens naartoe zou willen. Ik kwam tot de conclusie dat het dát is waar je naar zou moeten streven. Je levensmotto zou moeten zijn: de hemel op aarde, dat is waar je nu bent.

»Ik herinner me ook een soort Google Earth-ervaring op mijn 7de of 8ste. Ik lag in mijn bed, en ineens begon ik uit te zoomen: ik zag mezelf in dat huis liggen, in het dorp, in het land, op de wereldbol. Plots besefte ik voor het eerst dat ik een klein wezentje was op een rondvliegende bol in het heelal. Zodanig fascinerend vond ik dat, dat ik uit mijn bedje ben gestapt en beneden naar mijn ouders ben gegaan. Zij hebben me dan gerustgesteld, en gezegd dat het goed was dat ik dat inzag. En het klopt ook: als je aan dat kleine wezentje op een rondvliegende bol denkt wanneer je ongelukkig bent, dan word je op slag een stuk minder ongelukkig. Dan realiseer je je hoe banaal het eigenlijk allemaal maar is.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: