'Zomergasten': Dyab Abou Jahjah en Griet Op de Beeck veroveren Nederland

, door (tvs)

36
abou1200

'Maak u geen illusies: voor veel kijkers wordt het een choquerende avond'

HUMO De voorbije 28 seizoenen telde ‘Zomergasten’ slechts negen Vlamingen, onder wie kanjers als Hugo Claus en Guy Verhofstadt. Wat doet zo’n uitnodiging met een mens?

Griet Op de Beeck «Toen de redactie mij benaderde, viel ik van mijn stoel van verbazing. Er zijn zoveel Vlaamse en Nederlandse schrijvers die ik erg bewonder en die nog niet zijn uitgenodigd. Bovendien kijk ik er al sinds mijn jeugd naar. Mijn vader lag doorgaans languit in de zetel met twee videorecorders in de aanslag om toch maar niets op tv te hoeven missen. Af en toe had hij een opflakkering van goede smaak, zoals bij ‘Zomergasten’. Een uitnodiging is dan ook de grootste televisie-eer die me te beurt kan vallen.»

Dyab Abou Jahjah «Ik geef eerlijk toe dat ik het programma niet kende. De voorbije zes jaar woonde ik in Libanon, ver weg van de Nederlandstalige televisie. Pas na mijn uitnodiging vernam ik via mijn Vlaamse en Nederlandse vrienden dat het een big deal is.»

HUMO Een drie uur durende interviewmarathon, live op televisie: schrikt dat u niet af?

Op de Beeck «Het is eng en tegelijk verschrikkelijk spannend, maar daar hou ik van. Je kunt je nergens verstoppen. En speelt de interviewer het goed, dan ga je altijd een stapje verder dan je zelf zou willen. Dat is het enge deel: het bewaken van die dunne grens tussen eerlijkheid en het recht om voor jezelf nog een geheim te bewaren.»

'Het wordt eng en tegelijk verschrikkelijk spannend'

Abou Jahjah «Ik heb meer dan genoeg te vertellen om drie uur te vullen en ik ben verbaal sterk genoeg in een debat, dus angst voel ik niet. Ze zeiden dat mijn profiel hen erg aansprak: een veelzijdig iemand met veel interesses, die het ook goed kan uitleggen (lacht). Ik hoop eerst en vooral dat mensen zich na drie uur niet beginnen te vervelen. Het komt er dus vooral op aan om me goed voor te bereiden.»

HUMO Hoe verloopt die voorbereiding?

Abou Jahjah «De redacteurs en ik hebben vele uren gepraat over de timing van de fragmenten en de juiste duiding om de interviews genoeg diepgang te geven. Volgens de eindredacteur beschik ik over een goed beeldgeheugen. Ik kwam meteen met heel veel materiaal, wat blijkbaar niet zo evident is.»

Op de Beeck «Ik kon meteen een lijst van zestig beeldfragmenten samenstellen. Later kwam een redacteur enkele dagen bij me thuis om alles te bekijken en te bespreken. Het terugbrengen van die lijst naar dertien fragmenten deed werkelijk pijn. Ik stelde voor om wat minder te praten en wat meer fragmenten te tonen, maar ze waren onvermurwbaar (lacht). Er wordt in elk geval hard over de vorm en de volgorde nagedacht. Enkele dagen vóór de live-uitzending wordt al het beeldmateriaal nog eens aan de voltallige redactie getoond voor een laatste keuring.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: