20 jaar achter de tralies: advocaat Pierre Deutsch wil de vrijlating van Marc Dutroux

, door (ja) en (ab)

154
vrijbeeld

'Alles wordt gedaan om Dutroux het leven zuur te maken. Zelfs een kapper mag hem niet bezoeken'

Lees meer over Marc Dutroux »

Advocaat Pierre Deutsch is een man zonder omhaal of plichtplegingen. Voor hem geen duur kantoor in een herenhuis aan de Avenue Louise in Brussel, een simpele gezinswoning in de glooiende akkers van Chaumont-Gistoux volstaat ruimschoots. Moderne domotica valt er binnen ook niet te bespeuren: airco is dus geen optie op deze bloedhete zomerdag. Integendeel, Deutsch houdt alle vensters angstvallig gesloten. ‘Als ik ze zou openzetten,’ zegt hij, ‘zou het nog warmer worden.’ Er komt een fles gekoeld fruitsap op tafel, en de advocaat probeert zijn eerste grapje van de dag: ‘We zouden het over de Tour de France hebben, toch?’

Over zijn bekendste cliënt heeft hij weinig belangwekkends te melden, beweert hij. Marc Dutroux leeft nu al twintig jaar lang in volstrekt isolement en ontvangt bijna geen bezoek meer. Een kluizenaar met lange haren en een wilde baard is Dutroux geworden in de gevangenis van Nijvel, het hol van Pluto.

Pierre Deutsch «Behalve mijzelf ziet hij af en toe een cipier die hem een maaltijd brengt. C’est tout. In Noorwegen heb je een massamoordenaar die in minder ongunstige omstandigheden vastzit: hij heeft de Noorse staat laten veroordelen voor de wijze waarop hij moet leven.»

HUMO Anders Breivik.

Deutsch «Voilà.»

HUMO Zult u de Belgische staat ook laten veroordelen?

Deutsch «Dat overweeg ik. Maar ik moet eerst alle rechtsmiddelen in België uitputten voor ik me tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg wend. Kijk, ik klaag de straf van meneer Dutroux niet aan: als je een zwaar misdrijf begaat, word je van je vrijheid beroofd. Maar geen menselijk contact is een straf boven op zijn straf. En dat aanvaard ik niet.»

'Ze hebben de wet veranderd om hem levenslang opgesloten te houden'

HUMO Hoe ziet zijn dag er tegenwoordig uit?

Deutsch (blaast) «Weet ik niet. Hij heeft een televisietoestel in zijn cel, en enkele boeken die hij ongetwijfeld al tien keer gelezen heeft, maar u hoeft me geen titels te vragen. Ik heb geen idee.»

HUMO U bent niet in de mens Dutroux geïnteresseerd?

Deutsch «Dutroux is een cliënt, geen vriend. Ik tutoyeer hem niet. Hij weet niet of ik kinderen heb, hij kent mijn adres niet – wij spreken niet over persoonlijke zaken. Ik ben meer in de gevangene dan in de mens geïnteresseerd.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: