De ongemakkelijke waarheid van Alain de Botton: 'In elke relatie moet je leren leven met een dosis frustratie'

, door (sdj)

241

'Ik zie veel mensen uit elkaar gaan en vervolgens opnieuw verliefd worden op iemand met dezelfde gekte als hun ex'

HUMO Hoezo?

Alain de Botton «Vaak worden we in de armen gedreven van iemand die niet per se goed voor ons is, vallen we niet voor de ware, maar voor de verkeerde. Wat je aantrekt is namelijk het ‘gebrek’ van de ander – het feit dat iemand zich moeilijk kan hechten of zich juist enorm aan je vastklampt. Je kiest voor iemand z’n wond, voor de pijn die je herkent. We denken dat we in de liefde geluk zoeken, maar waar we in werkelijkheid op uit zijn, is vertrouwdheid. We zoeken naar relaties die gevoelens oproepen die we goed kennen uit onze jeugd, uit de tijd dat er voor het eerst van ons gehouden werd. Meestal ging dat niet alleen om tedere en zorgzame gevoelens. Soms houden ouders wel van hun kind, maar zijn ze toch afstandelijk, strikt of vernederend – of echt fysiek gewelddadig. Andere ouders zijn wel liefdevol, maar ook erg kwetsbaar en needy: ze vragen veel liefde en zorg van hun kroost. Op die manier gaan kinderen van zulke ouders ‘graag gezien worden’ associëren met afstandelijkheid, emotionele afhankelijkheid of geweld. Liefde voelt voor hen niet als liefde aan tenzij ze weer op een afstand worden gehouden, weer vernederd worden of extreem voor iemand moeten zorgen.»

HUMO Iemand die liefdevol met hen omgaat, hen graag ziet en dus eigenlijk heel geschikt is voor een relatie, wijzen ze af wegens te saai?

De Botton «Dat klopt: als we psychologisch niet door iemand worden aangetrokken, grijpen we naar een woord als saai. Maar als je eerlijk bent met jezelf is het gevoel sterker: eigenlijk voel je afkeer, omdat die persoon voor jou iets bedreigends heeft. Voor iemand die liefde heeft leren associëren met weerstand en afstand, komt iemand die warm en open is, heel bedreigend over. Zo’n man of vrouw doet hun innerlijke structuur wankelen. Ze voelen zich comfortabeler bij iemand die hen frustreert op de manier die ze van vroeger kennen.»

HUMO In uw roman ‘Weg van liefde’ beschrijft u de liefdesrelatie tussen Rahib en Kirsten. Voor de van oorsprong Libanese Rahib zijn de aantrekkelijkste mensen niet degenen die hem direct in het hart sluiten, maar diegenen die hem net aan het lijntje houden.

De Botton «Rahibs moeder zag hem heel graag, maar was fysiek veel afwezig. Bovendien was ze niet opgewassen tegen de spanning in Beiroet en voelde Rahib heel goed aan dat hij zíjn angsten voor zich moest houden en haar daarmee niet tot last moest zijn. Hij is het dus niet gewend dat iemand die heel dicht bij hem staat, evenwichtig en betrouwbaar is. Tot iemand als Kirsten, die een beetje afwezig en afstandelijk is, voelt hij zich dan weer wél aangetrokken.»

HUMO Rahib vindt Kirstens zelfstandigheid intimiderend en opwindend, maar hij ziet geen enkele reden waarom zij genegenheid voor hem zou opvatten.

De Botton «Rahib heeft weinig gevoel van eigenwaarde. Zijn moeder is overleden toen hij 12 was en het gezin net van Beiroet naar Barcelona was verhuisd. Hij voelde zich al ontheemd, en bleef achter met een zwijgzame en strenge vader die architectuur – Rahibs passie – een studie voor meisjes vindt. Zodra een meisje dichterbij komt, is Rahib doodsbang dat ze zal doorzien wat voor een minkukel hij is. Hij haat zichzelf zo erg dat hij vreest door iedereen afgewezen te zullen worden. Vandaar dat hij nooit zelf een architectenbureau opricht, maar blijft wachten tot een bureau hem uitnodigt.

»Hij is sterk onder de indruk van de ondernemende en hardwerkende Kirsten, die ook vaardig gootstenen ontstopt en haar moeders geklaag naast zich neerlegt alsof het niks is. Hij houdt van haar kalmte. Hij is afhankelijk van haar, maar beseft ook dat ze emotioneel beschadigd is: dat biedt hem de mogelijkheid om een nuttige rol te spelen in haar leven.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: