Rio 2016: Hoe de Russische staat zijn atleten van doping voorzag

7
vrijbeeld

'De steroïden werden opgelost in alcohol – whisky voor de mannen, vermout voor de vrouwen'

- Uw rapport over doping in Rusland, dat op 18 juli werd voorgelegd aan het Wereldantidopingagentschap (WADA), sloeg in als een bom. Als advocaat bent u al jaren gespecialiseerd in sportzaken en onderzocht u wereldwijd dopinggevallen. Wat maakt de Russische situatie zo uitzonderlijk?

Richard McLaren «Het feit dat de regering er rechtstreeks bij betrokken is. Sinds 2011 heeft de Russische staat een grootschalig systeem op touw gezet voor het verschaffen en het geheimhouden van doping. Het was een reusachtige organisatie die werd georkestreerd door het ministerie van Sport, met de hulp van de geheime dienst FSB. Ze strekte zich uit over het hele land en in zo goed als alle sportdisciplines, van atletiek tot bobsleeën, gewichtheffen, kanovaren en judo.»

- Een beetje zoals in de Sovjet-Unie vóór de val van het communisme.

McLaren «Voor zover ik weet, is het dopinggebruik in de USSR nooit door een onafhankelijke instantie onderzocht. Het model dat de voorbije jaren in Rusland bestond en dat ik beschrijf in mijn rapport, is veeleer te vergelijken met wat in Oost-Europa gebeurde in de jaren 70 en 80.»

- Waarom heeft de Russische overheid dat gedaan?

McLaren «Volgens onze bronnen ontstond het idee in 2007, toen de organisatie van de Olympische Winterspelen van 2014 werd toegewezen aan Sotsji. De beslissing werd drie jaar later genomen, na de Spelen van 2010 in Vancouver, waar de Russische deelnemers enorm teleurstelden: ze behaalden slechts de elfde plaats in de medaillespiegel.»

- Toen stelde Poetin een nieuwe adjunct-minister van Sport aan: Yuri Nagornykh.

McLaren «Inderdaad: die man heeft een aanzienlijke rol gespeeld in het gesjoemel op staatsniveau, dat vanaf de Spelen in Londen van 2012 systematisch plaatsvond. In 2013 nam Rusland deel aan het WK Atletiek in Moskou en aan de Universiade (de Universitaire Wereldspelen, red.), waar het land 292 medailles in de wacht sleepte. De hele operatie bereikte haar hoogtepunt tijdens de Winterspelen in Sotsji, waar Rusland eerste werd met een recordaantal medailles.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd:

De Persgroep Publishing heeft haar Privacy– en cookieverklaring aangepast.
Wij gebruiken jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de Diensten van MEDIALAAN Groep/De Persgroep Publishing te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren.
Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste Privacy– en cookieverklaring gelezen te hebben.

Verdergaan