Eigen imams eerst: hoe Erdogan ook de Turken in België controleert

, door (rs)

136

'Mehmet Görmez, de grote baas van de Diyanet, kreeg van Erdogan een Mercedes van 300.000 euro cadeau en gaat in ruil daarvoor tekeer tegen de seculiere Turken'

In Oostenrijk kwamen na de coup duizenden Turken op straat om hun steun aan Erdogan te betuigen en tot wraak en moord op te roepen. De Oostenrijkse christendemocratische minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz verklaarde dat die betogingen opgezet spel waren: de Oostenrijkse regering zou over harde bewijzen beschikken dat het Erdogan-regime in Ankara de Oostenrijkse Turken opjut.
Ook in België kwamen honderden Turken op straat: in Maasmechelen en Brussel werden ramen en deuren verbrijzeld en werd er met stenen gegooid, in Beringen dreigde men het gebouw van een vzw rond Erdogans nieuwste doodsvijand Fethullah Gülen in brand te steken. ‘Verbrand ze levend!’ werd er gescandeerd. Was dit ook door Ankara georkestreerde intimidatie en agitatie? De man die in Beringen mee opriep tot de rellen, is Ahmet Koç, een politicus uit de Beringse deelgemeente Beverlo.

‘Allah, bescherm ons land tegen deze verraders. Sta op, landgenoten, en vervoeg onze rangen. Geef deze verraders geen kans,’ schreef Koç in het Turks op zijn Facebookpagina, en even later braken de onlusten uit. Koç liet zijn woorden niet lang online staan, maar in Het Nieuwsblad ontkende hij niet dat hij die oproep had gedaan. Alleen was die ‘niet voor hier bedoeld, maar voor Turkije’. Koç voelde zich dus zeker niet verantwoordelijk voor de rellen.

'De Turkse Diyanet-imams houden de Turken in het buitenland in de gaten en rapporteren religieuze en politieke dissidentie'

Het is niet de eerste keer dat Koç achter Recep Erdogan gaat staan. Zo zei hij in april van dit jaar dat Erdogan, die ondertussen alweer meer dan veertig journalisten heeft laten oppakken, de persvrijheid in Turkije niet beknot. Journalisten die wereldkundig maken dat de Turkse geheime diensten in het geniep wapens leveren aan islamistische terreurorganisaties in Syrië, verdienen het om te worden opgepakt en veroordeeld, vond hij, want zij gooien immers staatsgeheimen op straat.


Vorig jaar sprak Erdogan in Hasselt 25.000 enthousiaste Turken toe.

Is die steun toeval? Niet echt. Ahmet Koç is al jaren een belangrijk lid van het Belgische netwerk waarmee Erdogan de Turken in België aan zich bindt en waarmee hij zijn binnen- en buitenlandse vijanden bestrijdt. In dat netwerk zitten organisaties als de Union of Turkish Democrats (UTD), een vereniging van ‘Turkse zakenmannen’ die lobbyt voor Erdogan en zijn Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) en zowat overal in West-Europa knooppunten heeft. Het was de UTD die Erdogan vorig jaar naar Hasselt bracht, waar de Turkse president een speech afstak voor 25.000 enthousiaste Turken. De organisatie is geëvolueerd uit Milli Görüs, een Turkse radicale groep waar ook Erdogan en zijn AKP uit zijn gegroeid. In een rapport dat Lodewijk Asscher, de Nederlandse socialistische minister van Sociale Zaken, in 2014 liet maken over de Turkse islam in Nederland, werd Milli Görüs omschreven als ‘een politieke beweging met een duidelijke Turkse nationalistische en islamitische agenda, gericht op een soort morele herbewapening. De beweging is van oorsprong antiwesters en probeert de samenleving via parlementaire weg te islamiseren’. Maar het belangrijkste instrument van Erdogan in België is de Diyanet.

Belgische klootzakken

Ahmet Koç is een Limburgs politicus met Turkse wortels, een serieus stemmenkanon in de Turkse gemeenschap in Limburg. Hij is lid van de SP.A en was adviseur op de kabinetten van ministers als Johan Vande Lanotte en Peter Vanvelthoven. Daarnaast werd Koç gemeenteraadslid in de stad Beringen en schepen van Lokale Economie. Vandaag is hij Limburgs provincieraadslid en tweede ondervoorzitter van de provincieraad en heeft zijn ex-vrouw Duygu Akdemir zijn plaats als schepen in Beringen overgenomen.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: