10 dingen die u beter zou weten over Pokémon GO

, door (tr)

12
Pokemon Go de gevaren

'Ga niet op de sporen of de graven staan. En ga niet op jacht bij uw ex'

Bekijk alles over Pokémon GO op humo.be

De eerste groep kunnen we niet helpen, zo weten we sinds die ene Humo-webredacteur twee weken geleden naar buiten spurtte ‘om snel even die Pikachu daar te vangen’ en vervolgens niet meer naar de redactie terugkeerde. Maar voor die tweede groep is er dit: tien dingen die u misschien nog niet wist over de Pokémon GO-hype. En mocht je dit toevallig lezen tijdens het jagen, Jan: laat iets weten, je vrouw en kinderen zijn bezorgd.

1. Insecten

Pokémon-bedenker Satoshi Tajiri baseerde het oorspronkelijke spel begin jaren 90 op zijn jeugdherinneringen als kleine jongen in het toen nog deels landelijke Tokio. Als kind was Tajiri een verwoed insectenverzamelaar, en hij wilde de opwinding die hij voelde bij het optillen van elke steen verwerken in een Game Boy-spelletje. Als kind liet hij zijn insecten evenwel niet met elkaar vechten: ‘Het was een hele kunst om ervoor te zorgen dat ze elkaar níét opvraten.’

2. 1 april!

De verzamelwoede van veel spelers laat zich makkelijk misbruiken: talrijk zijn de filmpjes op YouTube waarbij iemand in het openbaar begint te rennen terwijl hij de naam van een bekende Pokémon uitschreeuwt, waarop tientallen jagers de achtervolging inzetten. Maar wist u ook dat Pokémon GO geboren werd uit een aprilgrap? Niantic, het bedrijf achter de app, maakte tot 2015 namelijk deel uit van Google, dat een reputatie hoog te houden heeft qua aprilvissen. Google deelde op 1 april 2014 mee dat er voortaan Pokémons gevangen konden worden met Google Maps, maar veel fans lachten groen toen bleek dat het om een grap ging. Toen Niantic een jaar later op eigen benen stond, bleek het over een goed geheugen te beschikken: ze zetten de grap om in een echte app, en de rest is geschiedenis.

3. Poké-no

Wie Bulbasaur van Squirtle kan onderscheiden, weet dat Pokémon GO niet gespeeld wordt in verduisterde slaapkamers, maar in de échte wereld: toeristische trekpleisters en openbare voorzieningen worden in het spel gebombardeerd tot bevoorradingspunten – PokéStops in het jargon – of plaatsen waar Pokémon-verzamelaars hun verzamelde diertjes met elkaar kunnen laten vechten, zogenaamde Pokémon Gyms. Goed voor de gezondheid, want een mens komt nog eens buiten. Al is niet iedereen in de buurt van die hotspots daar zo mee opgezet. De curatoren van het museum in Auschwitz-Birkenau vragen bezoekers om alsjeblieft geen Pokémons meer te vangen op de plaats waar naar schatting een miljoen mensen zijn vergast en verbrand. Manchester United-trainer José Mourinho zou zijn spelers al een Pokémon GO-verbod hebben opgelegd, en hij kreeg prompt navolging van Rihanna, die op haar concerten geen gsm’s meer wil zien. De Nederlandse spoorbeheerder ProRail deed dan weer een oproep aan Pokémonjagers die het spoor bijster zijn, om zich in elk geval niet op de hunne te begeven met hun smartphone. Bij ons vroeg de Britse Commonwealth War Graves Commission vorige week dan weer met aandrang om geen Pokémons meer te zoeken op Britse oorlogskerkhoven in de Westhoek.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: