Op uw gezondheid! Hoe schadelijk is alcohol nu echt?

, door (kd)

52
alco

'Zelfs matig drinken verhoogt de kans op zeven vormen van kanker'

Leonard Hofstra (cardioloog en bijzonder hoogleraar aan de Amsterdamse VUmc) «De richtlijn van de WHO zal wellicht evolueren naar twee consumpties per dag voor mannen en één consumptie voor vrouwen. Ik hoef je vast niet te vertellen dat het sowieso beter is een hele week één of twee glazen per dag te drinken, dan pakweg veertien stuks in het weekend. Veel drinken in één keer is nooit goed voor je: het is slecht voor je brein en doet je reactievermogen dalen – waardoor je al zeker niet achter het stuur moet kruipen – en bij sommige mensen kan zo’n hoge inname leiden tot agressie en verslaving.

»Eigenlijk is de huidige richtlijn van twee à drie consumpties per dag aan de hoge kant. De Nederlandse norm is ondertussen bijna naar nul herleid, omdat drie glazen al een merkbaar slechte invloed op je lichaam hebben. Er zijn een aantal kankers die gerelateerd zijn aan de plek waar alcohol wordt ingenomen: de mond, keel, slokdarm en het strottenhoofd. Er is ook een verhoogd risico op lever- en darmkanker, en bij vrouwen neemt de kans op borstkanker toe. Dat komt omdat ethanol (de alcohol die in alcoholische dranken zit, red.) in het lichaam verwerkt wordt tot de toxische en mogelijk kankerverwekkende stof ethanal. Ethanal kan door oxidatie, een chemisch proces, het DNA van je cellen beschadigen, en de oestrogeenwaarden in je bloed doen stijgen – dat laatste verhoogt voor vrouwen dus de kans op borstkanker.

»Nu, ander onderzoek toont dan weer aan dat één glas alcohol per dag een gunstige invloed heeft op je cholesterol en de stollingsfactoren doet dalen, waardoor je bloed iets dunner wordt, en je bloedvaten schoner. Dat zou de kans op hart- en vaatziektes verkleinen. Het is dus een hele delicate balans: de kans op een hartinfarct neemt af, maar de kans op zeven vormen van kanker neemt dan weer toe.»

HUMO Wat is dan een wijze keuze?

Hofstra «Je moet realistisch zijn: het zal nooit lukken om van iedereen een geheelonthouder te maken. Maar het is niet onverstandig een voorzichtige koers te varen: houd het op één glas alcohol per dag. Niet enkel om de risico’s op verschillende kankers te beperken, maar ook om je gewicht onder controle te houden: alcohol bevat best veel calorieën, waardoor je een vervette lever kunt krijgen, wat op zich weer kan leiden tot diabetes.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: