Humo sprak met Youssef Kobo, moslim, CD&V'er en keikop: 'Ik sta altijd aan de kant van de verdrukten'

, door (yd)

66
Youssef Kobo, moslim, cd&v'er en keikop
© Saskia Vanderstichele

'Plots ben ik geen Belg meer die gebruikmaakt van zijn vrije meningsuiting, maar een antisemitische moslim, geïnfiltreerd in de christendemocratie'

HUMO Het gaat hard, niet?

Youssef Kobo «Het was even heel intens, ja, en ook niet echt plezant. Eerst wou ik niet reageren. Een aanval op de man, een bescheiden kabinetsmedewerker dan nog, door de machtigste politicus van het land. Pfff. Maar het werd steeds groter. Erg bizar, vind ik nog altijd. Welke strategie zit daar nu achter? Waarom moest ik verdacht gemaakt worden?»

HUMO Omdat, zeggen De Wever én Joods Actueel, je antisemitische uitspraken hebt gedaan.

Kobo «Ik heb een paar radicale uitspraken gedaan over Israël en zijn regeringspolitiek, in 2014, toen er in Gaza honderden kinderen zijn gestorven door de interventie van het Israëlische leger. Ik was daar behoorlijk geëmotioneerd door, ja. En ik ben te ver gegaan in mijn woordgebruik: schelden lost niets op. Maar je zult uit diezelfde periode van mij ook berichten vinden waarin ik zwaar uithaal naar moslims die zich racistisch-antisemitisch opstellen en geen onderscheid maken tussen het Israëlische regeringsbeleid en joods zijn. Dat heb ik nooit gedaan. Je vindt van mij ook heel kritische tweets over Arabische dictaturen. En toch ben ik geen islamofoob. (Stil) Ik denk eerder dat ze via mij de partij hebben willen aanvallen.»

HUMO ‘Ik heb mijn schaapjes Dewinter en Wilders genoemd en ik ga ze morgen graag slachten.’ Ook niet meteen een verzoenende tweet van jou. Beetje smakeloze humor ook.

Kobo «En ook dom. En ook vijf jaar oud.»

'Zuhal Demir is een godsgeschenk. Ze is heel goed bezig!'

HUMO ‘Fuck Israel’ is nog maar een paar jaar oud: dat is geen jeugdzonde meer.

Kobo «Dat was tijdens de Gaza-bezetting, toen kinderen op het strand neergeschoten werden. Méér dan vijfhonderd kinderen zijn toen gestorven! Maar oké, ik ben toen uit de bocht gegaan, mijn excuses. Ik blijf kritisch tegenover iedereen die mensenrechten schendt, zowel Israël als Saoedi-Arabië, maar ik zou het nooit meer op die manier formuleren. Dat woordgebruik is te puberaal. Als je te luid schreeuwt, wil niemand luisteren.»

Haat & doodsbedreigingen

HUMO Het Vlaams Belang, leeggezogen door de N-VA, is aan een remonte bezig in de peilingen.

Kobo «Juist, en als je dan mensen kan doen geloven dat CD&V de favoriete thuishaven is geworden voor moslims, is dat meegenomen, zeker? Inspelen op veiligheid, identiteit en de angstgevoelens na de terreur, dat is blijkbaar de lijn geworden. Ik weet niet of ze daar goed aan doen: sommige mensen moeten toch eens wakker worden en rondkijken in de stad waarin ze leven. In Antwerpen, Brussel en de andere centrumsteden zie ik alle kleuren van de regenboog op straat lopen. Dat is de realiteit.

»Ik weet ook wel dat er nog veel uitdagingen en problemen zijn, maar de superdiverse samenleving blijven demoniseren lijkt me geen optie. Zowat iedereen met een migratieachtergrond verdacht vinden, en denken dat die hoogstwaarschijnlijk onze waarden en normen niet deelt: dat lijkt me principieel én electoraal op termijn niet lonend. Ik ben van de derde generatie, hier geboren en getogen, naar het Sint-Romboutscollege in Mechelen geweest. Mijn referentiekader ligt hier, mijn werk, familie en vrienden. En toch blijf ik verdacht, want: een moslim met – verdorie – kritiek op het beleid van Israël. Dan ben ik plots geen Belg meer die gebruikmaakt van zijn vrije meningsuiting, maar een antisemitische moslim, geïnfiltreerd in de christendemocratie. Kom nu.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: