Humo sprak met Wouter Torfs: 'Hoe kun je nu uitleggen dat je wél graag klanten met een hoofddoek de winkel ziet binnenstappen, maar dat je verkoopsters zo'n hoofddoek niet mogen dragen?'

, door (yd)

35
Wouter Torfs hoofddoek

'Verschrikkelijk hoeveel menselijk potentieel er tot schroot vermalen wordt, omdat alleen presteren telt'

Na de verkiezingen van 2014 pleitte Torfs vurig tegen de voortzetting van de tripartite en bezong hij zijn voorliefde voor deze coalitie. Hij werd op zijn wenken bediend, maar is hij na twee jaar ook tevreden?

Wouter Torfs «Het is dubbel. Er zijn aanzetten gegeven om de loonkosten te minderen en de begroting aan te pakken, maar het had toch wat meer kunnen zijn. Niet alleen is de grote verandering uitgebleven, ik vraag me stilaan af of het met een tripartite niet op hetzelfde beleid zou zijn uitgedraaid. Want politiek blijft tenslotte altijd de kunst van het haalbare.

»Maar veel erger vind ik dat constante geruzie, dat elkaar vliegen afvangen. Als Kris Peeters iets lanceert, wordt het de dag nadien afgebrand door Bart De Wever, en andersom. Ik word daar ongemakkelijk van. We leven in een tijd waarin politieke spelletjes wel het laatste zijn wat we nodig hebben. Als de politiek één keer redelijk zou moeten zijn, het eigen grote gelijk zou moeten overstijgen, dan toch wel nú. Waar zitten de mensen die het eigen gelijk, het eigenbelang opzij kunnen zetten en ervoor willen zorgen dat we beter sámen gaan leven? Die signalen van verbondenheid en rust geven, in plaats van te polariseren en aan opbod te doen?»

HUMO U vindt een boerkiniverbod niet essentieel in de strijd tegen het terrorisme?

Torfs «Niet meteen, nee. We hebben bruggenbouwers nodig, geen polarisatie. Mijn dochter woont in Molenbeek, een paar straten van het huis waarin Salah Abdeslam zat. Ze heeft fantastische Marokkaanse buren, waar ze heel goed mee overweg kan. Ze woont er graag. Niet dat het er allemaal rozengeur en maneschijn is, maar evenmin is het de jihadihoofdstad van Europa.

'We hebben getraind op situaties met klanten die daar problemen mee zouden hebben' Sinds kort verkopen ook meisjes met hoofddoek schoenen voor Torfs

»Waarom kunnen we dat niet stimuleren, het besef dat we er samen uit zullen moeten raken? Ik vind dat Koen Geens het wel goed doet. Hij bleef sereen tijdens de cipiersstaking, probeert met zijn potpourriwetten justitie echt te moderniseren. Hij wil duidelijk meer afgerekend worden op zijn resultaten dan op het aantal straffe uitspraken dat hij doet. Maar ik zie daarnaast veel te veel politieke recuperatie en steriel gehakketak. Ik begrijp dat echt niet. Kris Peeters, Wouter Beke, Gwendolyn Rutten, Bart De Wever: dat zijn toch intelligente mensen? Die moeten toch zien dat ze op die manier zichzelf in de voet schieten, alleen maar de antipolitiek versterken?»

HUMO Dat klopt: het Vlaams Belang is de sterkste stijger in de peilingen.

Torfs «En daarvoor hoeven ze hun mond niet eens open te doen; ze zijn nog nooit zo stil geweest.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: