De 7 hoofdzonden van Imke Courtois:
'Ik heb niet de tijd om alle huwelijksaanzoeken te lezen'

, door (tr)

35
imke 1200
© Johan Jacobs

'Dat is de beste manier om mij lelijk te maken: veel make-up, smokey eyes, pumps en een spannend kleedje'

De betrouwbare vastheid tijdens een kabbelend EK in een onvaste zomer, de zeldzame vrouwelijke baltoets in een analistenelftal waarvan testosteron de kapiteinsband droeg: Cristiano Ronaldo mag dan wel zijn beker hebben, maar het was Imke Courtois, om den brode nog altijd centrale verdediger bij Standard, die na elke match met onze aandacht weg was aan de hoge tafel van Karl Vannieuwkerke. Een vrouw die niet te beroerd is om de buitenspelregel aanschouwelijk te maken, en ook niet verlegen zit om een rake pronostiek. Schrijf op: België-Spanje 2-1, Cyprus-België 0-2.

En dan hadden we nog zeven hoofdzonden af te werken. Maar is Courtois, afgestudeerd in de kinesitherapie en de ergotherapie, niet eerder een vrouw van de wetenschap?

Imke Courtois «Klopt, ik ben momenteel aan het doctoreren. Ik probeer aan te tonen hoe pijnbeleving beïnvloed wordt door ademhaling. Voorlopig zijn we er al uit dat er wel degelijk iets verandert als je bij het voelen van pijn anders gaat ademen. Maar pijn is heel subjectief: als ik je vijf keer pijn doe, ga je elke keer anders beoordelen.»

HUMO Hoe onderzoek je zoiets?

Courtois «Door testpersonen op verschillende manieren te doen ademen, en hen dan pijnprikkels toe te dienen: druk uitoefenen op de vinger bijvoorbeeld. Of met een ijsbad, of gewoon via elektroden – er zijn genoeg manieren om pijn op te wekken. Maar je hebt vooral veel testpersonen nodig. Dat zijn voornamelijk studenten, dus nu die allemaal de stad uit zijn, loopt het onderzoek wat trager.»

HUMO Kwam je als kind al in aanraking met de zeven hoofdzonden? Ben je gelovig opgevoed?

Courtois «Dat niet. Maar mocht ik later kinderen hebben, zou ik wel graag hebben dat ze op school godsdienstles krijgen. De verhalen die ze daar leren zijn oud, maar ze bevatten wel belangrijke boodschappen, vind ik. Ze zijn in elk geval mooi om mee te geven.»

HUMO Worden die boodschappen tegenwoordig niet op andere manieren meegegeven?

Courtois «Misschien wel, maar kijk eens om je heen: godsdienst heeft nog altijd een enorme impact op onze samenleving. Kijk maar naar het nieuws.»

Gramschap

HUMO Voetbal is oorlog, weten we. Heb jij al vaak rood gepakt?

Courtois «Niet vaak, maar het is al gebeurd. Eén keer na een ongelukkige tackle op een doorgebroken speelster, en dan nog eens omdat ik twee keer dom geel pakte voor het wegtrappen van de bal na een fluitsignaal.»

HUMO Gebeurt zoiets vaak? Vind je jezelf opvliegend?

Courtois «Dat niet, maar soms verras ik mezelf wel met mijn eigen boosheid. Ik stapel heel lang dingen in mijn binnenste op zonder dat ik het zelf doorheb, tot één schijnbaar onbeduidend dingetje de boel doet ontploffen.»

HUMO Hoe zien zulke dingetjes er doorgaans uit?

Courtois «De laatste keer was op training. Ik kom net terug na een enkelblessure, een lang verhaal van verkeerde diagnoses, niet geslaagde operaties en foute adviezen – gelukkig ben ik uiteindelijk bij de juiste mensen terechtgekomen. En toch verwachtte ik van mezelf dat ik de eerste training meteen weer op niveau zou spelen. Natuurlijk ging dat niet: ik speelde een stuk of vijf lange ballen recht in de voeten van de tegenstander. Dat is niet abnormaal als je zo lang out geweest bent, maar ik was zo boos op mezelf dat ik na afloop alleen nog een hand heb gegeven aan de staf en meteen naar huis ben gegaan, zonder zelfs maar te douchen. Ergens besefte ik zelf ook wel dat het onzin was om boos te worden, maar er was toen ook net een sterfgeval in de familie, en dat zorgde voor de échte frustratie. Die slechte training zorgde er alleen voor dat die plots tot uiting kwam.

»Tja, ik heb nu eenmaal erg weinig frontale inhibitie.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: