Te land, ter zee en op de vlucht: Onze Vrouw in boerkini

, door (kd)

185
boerkini 1200
© Anton Coene

'Als ik ga zwemmen, trekken ouders hun kinderen bij me vandaan'

Een boerkini is een tweedelig zwemkostuum dat het volledige lichaam bedekt, met uitzondering van de handen, de voeten en het gezicht. Simpel uitgelegd: het is een soort jumpsuit uit kunststof met een tuniek eraan vastgenaaid, gecombineerd met een kapje. De vrouw die vorige week in Nice door de politie gedwongen werd haar tuniek uit te trekken, droeg dus helemaal geen boerkini – wie een boerkini moet uitspelen, zou daarna – o ironie – onmiddellijk opgepakt kunnen worden voor exhibitionisme.

Mijn exemplaar heb ik voor 45 euro op de kop getikt in de Brusselse Brabantstraat, en zal ik aantrekken bij een knusse 33 graden. Voor ik samen met fotograaf Anton Coene naar Oostende trek, zie ik op de nieuwssites nog tips passeren over hoe je de verzengende hitte het best te lijf gaat. Eén ervan luidt: ‘Pas uw kleding aan.’ Great.

Oostende ‘Echt: super!’

In de ondergrondse parking aan het Oostendse Mijnplein ruil ik mijn top en short voor m’n boerkini, al stop ik de kap niet – zoals het hoort – netjes in de kraag van het onderstuk: ’t is zo al warm genoeg. Onderweg naar het Groot Strand doe ik af en toe hoofden draaien, maar daar blijft het bij. Op de dijk neem ik plaats op een bankje, tussen keuvelende oudjes die de schaduw opgezocht hebben, maar links van mij blijft het over een recept voor spaghettisaus gaan, rechts van mij over het liefdesleven van ene Mark. Ik ben best tevreden over de bolognesesaus die ik zelf op tafel zet – geheim ingrediënt: geitenkaas – dus ik zet m’n tocht voort.

Wat verder op het strand doemt het Q-Beach House voor me op: ’s zomers jaagt zender Q-Music van daaruit dolle hits door uw radio. Op het terras van de tijdelijke radiostudio lijkt zich één of andere uitreiking af te spelen, en alsof Allah het gewild heeft, hoor ik plots Johan Vande Lanottes stem door de micro schallen: de burgemeester is er om bloemen en cheques aan de winnaars van het Vuurwerkfestival te overhandigen. Vande Lanotte liet in de pers al verstaan gekant te zijn tegen N-VA-parlementslid Nadia Sminates voorstel om een boerkiniverbod in te voeren: hij had het over een ‘hypothetisch probleem’, en beweerde nog geen enkele vrouw in boerkini op het strand van Oostende gespot te hebben. Daar zal nu verandering in komen! Als devote nepmoslima wil ik hem bedanken: ik stap enthousiast op hem af, stel me voor als Samira, en vertel hem hoe fijn ik het vind dat hij een verbod overroepen acht. Hij lijkt wat verrast en stamelt: ‘Het doet me plezier dat te horen.’ Of hij ook nog met mij op de foto wil? Hij slaat liefdevol z’n arm om me heen en poseert gewillig – ondertussen neemt een vrouw rechts van ons ook een foto van het tafereel met haar smartphone. Tijd voor een gesprek is er niet: er wordt aan zijn mouw getrokken – drukdrukdruk. Terwijl ik nog een cola drink op het terras van het Q-Beach House, word ik aangestaard en zie ik mensen elkaar aanporren, maar zodra ik hun richting uit kijk, wenden ze hun blik af.

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: