Weeping Songs: de dood en de muze van Nick Cave'

, door (fvd)

91
c1200

Over de songs op ‘Skeleton Tree’ wordt door de bevoegde instanties voorlopig alleen in steno gecommuniceerd: enkel zakelijke, weinig zeggende info, nauwelijks details. Over ‘One More Time with Feeling’ weten we gelukkig meer. Dat regisseur Andrew Dominik een oude bekende is, bijvoorbeeld, want voor diens film ‘The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford’ (2007) schreef Cave destijds, samen met Warren Ellis, de soundtrack. Dat het – net als de faux-docu ‘20,000 Days On Earth’ (2014), een fictief etmaal in het leven van Cave – een inkijk zal bieden in de werkwereld van de vleermuis, daar in zijn spartaans ingerichte kantoortje in Brighton. Dat zwart-witbeelden en kleur elkaar zullen afwisselen. Dat er op een rauwe, pijnlijk eerlijke manier ook aandacht zal gaan naar het rouwproces van de Opper-Seed. En dat er niet alleen in België naar gekeken zal worden: 8 september is wereldwijd Cave-dag.

One more time with feeling’ is ook wat regisseurs op de set zuchten als de acteurs hun zinnen weer eens apathisch staan aframmelen. En het is tot slot ook de titel van een zeven jaar oude Regina Spektor-song, met de in deze context passende zin ‘Your stitches are all out / But your scars are healing wrong’.

Het heeft iets pervers om wild te fantaseren over de inhoud van een sereen bedoelde plaat van een wereldster die net een kind heeft verloren, maar dat hield de verzamelde fanfora en journalisten de voorbije maanden niet tegen. De al vrijgegeven, zwarte hoes is koren op de molen. Cave is sowieso nooit een zonnetje geweest: de meest voorkomende woorden in de Humo-besprekingen van zijn vorige platen waren ‘morbide’, ‘deprimerend’, ‘dreigend’, ‘donker’, ‘luguber’ en ‘tijdbom’. Een Cave zonder voorafgaande gezinstragedie ís een tijdbom – kruip voor ‘Skeleton Tree’ dus alvast preventief in je atoomschuilkelder. Maar: dat is dus speculatie.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: