'Wij weigeren te geloven dat alles om zeep is.' Jongeren na de zomer van de terreur: de angst overwonnen

, door (hvt)

66
terreur 1200

'Politici verkopen vandaag geen dromen meer, maar nachtmerries'

Actrice Abigail Abraham (27) zag u het voorbije jaar aan het werk in de VTM-serie ‘Coppers’. Mohamed Ouaamari (25) werkt zich op gezette tijden in het nieuws, door gearresteerd te worden voor een grappig bedoelde tweet of door zijn sollicitatie naar een betrekking bij Geert Wilders. Voor hen beiden bleef de terreur voorlopig nog op een veilige afstand. Bij VRT-journaliste Charlotte Van Driessche (27) en Vildan Maksuti (27), acteur met Macedonische roots en Blankenbergs domicilie, scheelde het geen haar of ze hadden 23 maart niet gehaald.

HUMO Charlotte, jij zat in de metro net achter het getroffen metrostel in Maalbeek. Je voelde zelfs het rijtuig opveren door de explosie even verderop.

Charlotte Van Driessche «Ik heb een kwartier vastgezeten in die metro. Toen hebben ze ons door de tunnel geëvacueerd, terug naar halte Kunst-Wet. Al die tijd heb ik een gevecht met mezelf geleverd om kalm te blijven. Ik kwam boven en dacht (ademt diep in): ‘Ik heb het overleefd.’ Maar toen ik mijn neus snoot, zag mijn zakdoek zwart van de vuiligheid. De stank in die tunnel was niet te harden: verschroeid vlees, verbrand rubber. Sindsdien weet ik dat, als het erop aankomt, ik kan terugvallen op mijn overlevingsinstinct. Ik ben sterker dan ik had verwacht.»

HUMO Hoe gaat het vijf maanden later met je?

Charlotte «Ik bekijk het rationeel: ik was erbij, maar er zijn mensen die met hun ingewanden in hun handen naar boven zijn gestapt. Díé hebben pas wat meegemaakt. Natuurlijk zal ik het niet licht vergeten, maar je moet zoiets toch snel een plaats kunnen geven. En dat is me gelukt: ik ben de dag zelf nog aan het werk gegaan, twee dagen later heb ik een huis gekocht en drie dagen later ben ik verhuisd.»

HUMO Je zit sindsdien niet in de greep van de angst.

Charlotte «To-táál niet. De eerste week heeft de film zich wel constant afgespeeld in mijn hoofd, maar nadien vervaagden die beelden langzaam. Tot ik een paar weken later op vakantie ging naar Istanbul: omdat ik me daar eindelijk volledig kon ontspannen, kreeg ik plots een paniekdroom. Toen pas ben ik alles mentaal gaan verwerken, denk ik.

»Een week na de aanslag heb ik in Londen voor het eerst weer de metro genomen. Ik wist dat ik er niet te lang mee moest wachten, of de angst zou des te groter worden. Ik stond net met mijn schoonzus te praten toen de metro het station binnenreed en nogal bruusk en met veel lawaai stopte. In een reflex heb ik mijn schoonzus toen haast op de grond gegooid: ‘Het is een bom!’ Van die reactie ben ik toch geschrokken.

»Maar sindsdien neem ik wel gewoon weer elke dag de metro. Een collega vertelde me dat ze al een paar keer is uitgestapt, omdat er iemand in zat die ze niet vertrouwde. Zo wil ik echt niet leven. En als je kijkt naar wie de aanslag heeft gepleegd: ik zou niet bang zijn geweest van de man met het vissershoedje of de broers El Bakraoui. Een beangstigende gedachte.»

'Een vrouwenlichaam hoeft niet méér bedekt te worden dan dat van een man. Free the nipple!' Abigail

Abigail Abraham «Ik sta af en toe stil bij wat er is gebeurd, maar meer ook niet. Op een groot evenement denk ik wel: ‘Oké, dit zou een doelwit kunnen zijn.’ Maar je kunt daar niet mee bezig blijven.

»De voorbije zomer speelde ik theater op de Gentse Feesten. Pas toen vrienden me zeiden dat ze de festiviteiten een jaartje zouden overslaan, omdat ze er toch niet gerust in waren, viel mijn frank: ‘Dáárom is er minder volk dan gewoonlijk.’»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: