Kanarie, Kakker of Boer: Onze Man wordt voetbalfan

, door (fvd)

9
voetba 1200

'Supporteren voor een club is als verliefd worden op de vrouw van je leven'

Voor deze missie heb ik me omgedoopt tot Daniel Gläser, een humanresourcesmanager uit het Duitse Bonn. Een pruik die ik in mijn mail naar de clubs opzet, omdat journalisten vaak met diplomatische argwaan worden benaderd en ik ongefilterde, eerlijke reacties zoek, gericht tot een potentiële nieuwe supporter. Als Daniel Gläser ben ik, al zolang ik me kan herinneren en met dank aan de jarenlange indoctrinatie van Großpapi, een Kaiserslautern-fan. Om ‘persoonlijke redenen’ verhuis ik binnenkort naar Hoegaarden en ook in mijn nieuwe heimat wil ik wedstrijden bijwonen. ‘Maar niet als neutrale toeschouwer: ik wil met enthousiasme en hartstocht een ploeg kunnen aanvuren. Misschien de uwe?’

Ik schrijf 24 clubs aan: 16 Jupiler Pro League-teams en de 8 ploegen van de Proximus League. Negen beantwoorden – bij monde van press officers, multitaskende secretaresses dan wel voorzitters van gelieerde supportersclubs – mijn oproep: Club Brugge, Sporting Lokeren, KAA Gent, Oud-Heverlee Leuven, Lierse SK, Waasland-Beveren, KV Mechelen, STVV en KV Oostende.

Het moet voor deze clubs verleidelijk zijn geweest om de eigen merites extra dik in de verf te zetten. Om de waarheid zo te verbuigen dat ze in een gunstiger licht komt te staan. Tegenover iemand uit Duitsland, waar het Belgische clubvoetbal als een exotische rariteit wordt beschouwd, komen ze daarmee weg. Maar ik betrap niemand op staalhard liegen. Als Lierse meldt dat hun ploeg ‘niet jaarlijks kampioen speelt, maar wél af en toe – en anders winnen we al eens de beker’, dan valt daar geen speld tussen te krijgen. Ook al moet je voor de recentste beker zeventien jaar terug en voor de laatste kampioenstitel alweer twee decennia. Andere clubs zijn pijnlijk eerlijk, en schrijven berustend dat het ‘dit jaar wellicht wéér niets zal worden’. En voor een supporter in spe klinkt een zin als ‘Het spelniveau van de Jupiler Pro League is vergelijkbaar met dat van de Duitse tweede klasse, maar de stadions zijn kleiner en ouder’ niet echt veelbelovend.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: