Waarom blootsvoets lopen goed voor u is

, door (tp)

214
voeten 1200

HUMO Mevrouw Langemeijer, u gooide uw schoenen vijf jaar geleden over de haag en vertaalde zopas de blotevoetenbijbel van Katy Bowman.

Ruth Langemeijer «Ik ben altijd sportief geweest – klimmen, fietsen, hardlopen – maar toen kreeg ik plots last van mijn knie. Tijdens het sporten had ik pijn, en op den duur raakte ik zelfs de trap niet meer op. Na een jaartje ben ik toch maar naar het ziekenhuis gegaan. Het verdict: scheve knieën. Er viel niets aan te doen, zeiden ze, en ik moest stoppen met sport. Maar als je dat tegen een sporter zegt, wordt die wanhopig.

»Een halfjaar later leerde ik toevallig barefoot running kennen. Ik dacht: ‘Wie niet waagt, niet wint.’ Ik heb me ingeschreven voor een training. Ik ben begonnen met teenschoenen – om nog een stukje bescherming te behouden. Dergelijke schoenen brengen je voeten weer in hun oorspronkelijke vorm: breed vooraan, smal achteraan. Klassieke schoenen duwen de voorkant van de voet bijeen en brengen de tenen omhoog: eigenlijk amputeer je de voorkant van de voet. Al je tenen een leven lang bijeenknijpen geeft veel ellende, maar we staan er niet bij stil omdat we nooit anders geweten hebben.»

HUMO Toen die teenschoenen in de mode waren bij hardlopers, een jaar of vijf geleden, waarschuwden orthopedisten dat zulk schoeisel de loper niet genoeg beschermt tegen schokken – vooral op een harde ondergrond. Onze voeten, zo klonk het, hebben zich na duizenden jaren schoenen dragen aangepast aan schokdempende zolen.

Langemeijer «Eén derde van de wereldbevolking draagt nooit schoenen. Dan vraag ik me toch af: hoezo evolutie? Weet u wanneer de hardloopschoen is uitgevonden? Vijftig jaar geleden. In de middeleeuwen liepen mannen op hoge hakken en er is een periode geweest dat we op verláágde hakken liepen. Schoenen zitten echt niet in onze genen, hoor.»

'Eén derde van de wereldbevolking draagt nooit schoenen'

HUMO Wanneer hebt u ook de teenschoenen afgezworen?

Langemeijer «Na twee weken. Het werd mooi weer, dus ik ben net als mijn coach helemaal blootsvoets gaan lopen. Na een paar weken kon ik 5 kilometer lopen zonder pijn: dat had ik al twee jaar niet meer meegemaakt. In het begin was het wel wennen: je voelt élk steentje, élke vuiligheid. Op straat en in huis. Maar terwijl schoenen slijten als je erop loopt, worden voeten sterker. De huid wordt leerachtig en harder. We krijgen – net als dieren – vetkussentjes in de voetzolen.»

HUMO Intussen laat u uw schoenen niet alleen thuis wanneer u gaat sporten: u gaat ook blootsvoets winkelen.

Langemeijer «Ja. Ik vond het gewoon fijn om plots geen klem meer om mijn voeten te hebben. Als je je reflexzones vrij laat, is dat ook weldadig voor je lijf.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: