'Paul houdt van perfect kloppende modellen.' Cherchez la Femme: Yuemei Ji, mevrouw Paul De Grauwe

, door (sdj)

8
vrijbeeld

'Falen is menselijk: dat heb ik in België geleerd'

Yuemei Ji is geboren in Shanghai, als enige dochter en de eerste van de familie die ging studeren. Na haar studie wilde ze naar Europa, omdat dat werelddeel haar zo onwaarschijnlijk open, menselijk en sociaal leek. En nu is ze samen met haar echtgenoot een economisch model aan het ontwerpen waarin ze het effect willen integreren die emoties zoals optimisme en pessimisme op de economie hebben. Wie daarbij wie heeft beïnvloed, is een vraag waard. In ieder geval rijft het gouden koppel bij elke publicatie over hun menselijke economiemodel weer complimenten binnen. Al gaan die dus vooral naar de mannelijke helft.

HUMO Stoorde het u niet dat u zo weinig credits kreeg?

Yuemei Ji «Neen. Het is een voorrecht om met Paul te kunnen samenwerken, de publieke erkenning is bijzaak. Ik ben ook nog jong, ik kom pas kijken.»

HUMO Hoe kwam u erbij economie te gaan studeren?

Ji «Ik ben geboren in Shanghai, de handelsstad bij uitstek in China. Zoals in de politieke hoofdstad Peking veel jongeren politieke wetenschappen gaan studeren, zo kiezen in Shanghai veel studenten voor economie.»

HUMO Zat uw vader ook in zaken?

Ji «Hij was als kleine handelaar een simpel radertje in de top-downgestuurde plan-economie. Mijn ouders zijn allebei niet naar de universiteit geweest.»

HUMO Stonden ze erop dat u dat wel zou doen?

Ji «In het Chinese schoolsysteem is het tegenwoordig zo dat de beste 20 procent van de klas automatisch verder studeert. Mijn ouders vonden het dan ook normaal dat ik naar de universiteit zou gaan.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: