Waarom u niet stopt met roken: 9 veelgebruikte smoezen

, door (nvz)

69

1. Ik rook weinig: mijn lichaam breekt het gif wel af

Luc van Lonkhuijzen «De gifstoffen in tabaksrook worden helemaal niet afgebroken. Je zuigt die je lichaam in en daar richten ze schade aan. Er bestaat geen veilige hoeveelheid sigaretten. Natuurlijk wordt de schade groter als je meer rookt, maar ook met twee sigaretten per dag loop je al meer kans op ziektes als kanker en aderverkalking, en op verminderde vruchtbaarheid. Je rookt je eitjes en je zaadcellen letterlijk op.»

2. Ik rook alleen maar op feestjes

Miriam de Kleijn «Wist je dat er in Ierland sinds het rookverbod in pubs een duidelijke afname is van het aantal hartinfarcten? Ook bij niet-rokers: het effect van meeroken is dus niet te onderschatten. Je kunt een hartinfarct krijgen van één sigaret, terwijl je hem rookt: er kan een bloedstolseltje ontstaan dat een slagader kan afsluiten.»

Van Lonkhuijzen «Als je heel soms rookt, kun je toch zonder? Het is dus toch een vorm van verslaving. Je drinkt iets en dan hoort daar dat gevoel bij dat de nicotine veroorzaakt. Maar één sigaret is al schadelijk.»

3. Ik woon buiten de stad en krijg al geen uitlaatgassen binnen

De Kleijn «Daar moet ik een beetje om lachen. Alsof je zou zeggen: ‘Ik woon niet in oorlogsgebied, dus ik kan wel met een pistool schieten.’

»Bovendien zijn de gevolgen van luchtvervuiling vele malen kleiner dan die van roken. Per jaar overlijden naar schatting vierduizend mensen door vieze lucht en twintigduizend door roken. Het één overkomt je, het ander doe je zelf.»

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: