'Snowden': filmmaker Oliver Stone luistert naar zijn geweten

9

'Onze samenleving kent een videospelletjesmentaliteit, het gevolg van de oorlogen in Vietnam, Irak en Afghanistan'

- U hebt zes jaar geleden met Donald Trump samengewerkt: hij had oorspronkelijk een kleine rol in uw film ‘Wall Street: Money Never Sleeps’.

Oliver Stone «Klopt, maar zijn scène haalde de uiteindelijke film niet, omdat die wat te lang werd.»

- Hoe was het om met Trump te werken?

Stone «Het was… typisch Trump. Na elke take riep hij: ‘Was het niet fantastisch?!’»

- En, was hij fantastisch?

Stone «Nee, en ik heb hem dat ook openlijk gezegd. We hebben de scène negen keer gedraaid, vanuit verschillende invalshoeken. Ik had toen in de verste verte niet kunnen denken dat hij op een dag presidentskandidaat zou worden.»

- U hebt films gemaakt over Kennedy, over Nixon en over George W. Bush. Wat zou u denken van een film over Trump of Hillary Clinton?

Stone «Op dit moment blijf ik liever heel ver weg van politieke thema’s.»

- Waarom hebt u dan een film over Edward Snowden gemaakt?

Stone «Ook daar wilde ik me eigenlijk afzijdig houden, maar Snowden is nu al één van de grote verhalen van deze eeuw: het verhaal van een Amerikaanse staatsburger die naar zijn geweten luistert.»

- U bent een cineast die naar uw geweten luistert?

Stone «De hoedanigheid van filmmaker en Amerikaans staatsburger lopen bij mij door elkaar. Ik laat me niet muilkorven. De ongeschreven regel van de filmindustrie is dat je alleen maar films maakt en als politiek individu je mondt houdt om het publiek niet af te schrikken. Anders krijg je narigheid.»

- En zorgt Snowden voor narigheid?

Stone «Het eerste probleem was geld: in de VS wilde niemand een film over Edward Snowden financieren. De ene grote studio na de andere weigerde. Het was natuurlijk niet zo dat de NSA vroeg om ervan af te blijven. Het was zelfcensuur. Daarom hebben we de film uiteindelijk hoofdzakelijk in München gedraaid, met Duitse en Franse participatie. Ons Duitse productiehuis had een overeenkomst met de firma BMW, die normaal gezien auto’s levert voor de producties. Maar plotseling wilde BMW niet meer. Toen vermoedden we dat het Amerikaanse dochterbedrijf van BMW niets met Snowden te maken wilde hebben.»

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: