'Weg met de pil! Leve het libido!'
De nieuwe seksuele revolutie: vrouwen willen opnieuw vrij zijn

, door (mke)

332

'Toen ik gestopt was met de pil, bereikte mijn libido ongekende hoogtes'

Dat het gebruik van de pil al een tijdje afneemt, is bekend: tussen 2001 en 2013 daalde het aantal gebruiksters in Vlaanderen van 60 naar 50 procent. Op sociale media en in kranten verschijnen steeds vaker getuigenissen van vrouwen die klagen over een laag libido door het anticonceptiemiddel. Verschillende studies geven die vrouwen nu gelijk: ongeveer 15 procent van de gebruiksters zou door de pil een negatief effect ervaren op seksuele verlangens. Een bittere pil om te slikken, ook voor schrijfster Heleen Debruyne (27) en cartooniste-columniste Fleur van Groningen (34), beiden ex-pilgebruiksters.

HUMO Wanneer en waarom zijn jullie gestopt met de pil?

Heleen Debruyne «Op mijn 25ste besloot ik om te stoppen. Ik kampte al een tijd met verschillende kwaaltjes. Over mijn libido had ik niet te klagen – dacht ik – maar ik voelde een soort vlakheid in mijn emoties, ik had vaak hoofdpijn en mijn borsten deden voortdurend pijn. Ik gebruikte vanaf mijn 17de de NuvaRing, een vaginale ring die een maand lang hormonen afscheidt. Maar omdat ik daar acne van kreeg, schreef de gynaecoloog me op mijn 19de een vrij zware pil voor, de Diane 35. Veel uitleg heb ik er toen niet bij gekregen, ook niet over mogelijke bijwerkingen. Nadat ik zelf wat had rondgesurft op het internet, kwam ik tot de conclusie dat mijn pil misschien de boosdoener was. Ik ben toen overgestapt op een koperspiraaltje, en het verschil was enorm: mijn libido bereikte ongekende hoogtes, hoewel ik nooit had gemerkt dat het voordien te laag was. Ook emotioneel was het verschil gigantisch: plots werd mijn gevoelswereld veel rijker geschakeerd.»

Fleur van Groningen «Ik ben op mijn 18de met de pil begonnen, en net als bij Heleen kreeg ik daar niet veel uitleg bij. Ik vond van mezelf dat ik, die eerste jaren dat ik de pil nam, een vrij hoog libido had. Rond mijn 21ste ben ik overgestapt op een hormonale spiraal, die plaatselijker en in mindere mate hormonen vrijgeeft in je lichaam. Hoewel mijn libido daarvoor al behoorlijk ontwikkeld was, piekte het toen pas écht (lacht). Zes jaar later ben ik opnieuw aan de pil gegaan, maar ik begon vrij snel te verdikken – acht kilo in een paar maanden tijd. Ik kreeg ook last van pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, verminderde mentale weerstand, neerslachtigheid en een constant, dwingend hongergevoel. Met de jaren werden die symptomen steeds uitgesprokener.

»Omdat ik zo snel bijkwam, ben ik bij verschillende dokters langsgegaan om te vragen of de pil daar voor iets tussen kon zitten. Maar die optie werd steeds van tafel geveegd, want ‘de nieuwe generatie pillen deed vrouwen al lang niet meer verdikken’. Ik ben toen op een andere pil overgeschakeld, maar het effect bleef hetzelfde. Uiteindelijk was dokter nummer vier wél bereid te geloven dat de pil mogelijk een negatieve invloed had. Zij heeft een uitgebreid bloedonderzoek uitgevoerd, waaruit bleek dat ik bepaalde hormonen niet meer aanmaakte door de pil. Dat veroorzaakte uitputtingsverschijnselen. Vier maanden geleden ben ik definitief gestopt met de pil, in de hoop dat ik snel weer de oude zou zijn. Dat blijkt niet zo simpel, want ik zit nog volop in de fase van het ontpillen. Nog zoiets waar niemand me ooit over heeft verteld.»

HUMO Hoe reageert je lichaam dan?

Van Groningen «Behoorlijk heftig. Ik kreeg te kampen met allerlei zwangerschapssymptomen: ochtendmisselijkheid, vreemde eetverlangens, opgezwollen borsten... Ik moest ook enorm veel huilen en tegelijk stond ik verschrikkelijk geil. Ik heb mezelf toen Geile Dikkie genoemd, om het wat te kunnen relativeren (lacht). Ik lach er nu mee, maar toen ik pas gestopt was, voelde ik me echt kwaad. Ik had het gevoel dat ik al die jaren gesteriliseerd had rondgelopen.»

Debruyne «Nadat ik gestopt was met de pil, heb ik bijna een jaar niet gemenstrueerd. Een jáár. In het begin kon ik ook onredelijk kwaad worden, alsof ik opnieuw een wispelturige puber was. En doordat mijn libido plots de pan uit swingde, voelde ik de drang om me op elke aantrekkelijke voorbijganger te werpen. Gelukkig leer je na een tijdje omgaan met die nieuwe hormonale identiteit.»

HUMO Hoe reageerde de dokter toen jullie wilden stoppen met de pil?

Van Groningen «Ik was zelf van plan om een koperspiraaltje te laten plaatsen, maar mijn gynaecoloog raadde me dat ten stelligste af. Volgens hem zou ik daar vreselijke bloedingen van krijgen, hij schetste echt een horrorverhaal. Omdat er niet veel opties meer overbleven, ben ik maar helemaal gestopt met anticonceptie.»

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: