Scheiden kan uw gezondheid schaden:
het gebroken hart van Leen 'Kaat' Dendievel

© Johan Jacobs

, door (tr)

82

'Je kunt sterven aan een gebroken hart'

Leen Dendievel kent u samen met nog een dik miljoen kijkers van ‘Thuis’, alwaar ze op voortreffelijke wijze gestalte geeft aan Kaat: ’s lands eerste transgender die het grote kijkpubliek in vervoering wist te brengen – voor het gemak laten we Walter Baeles Rosa en Chris Van den Durpels versie van La Esterella buiten beschouwing. De reden waarom u dat nochtans omvangrijke wapenfeit niet in de inleiding aantrof, is omdat Dendievel ‘Hard’ heeft geschreven ‘niet als actrice maar als Leen’. Meer daarover later, eerst wil ik het met haar hebben over het krantenartikel dat aan de basis lag van de eerste pennentrek van ‘Hard’, en dat handig bij het boek zit: het gaat over een bejaard echtpaar waarvan de vrouw kort na de man gestorven is. Diagnose: een gebroken hart.

Leen Dendievel «Dat stelde het scherp voor mij. Blijkbaar kun je dus echt sterven aan een gebroken hart, dacht ik. Maar ik wou ook meteen weten waaróm dat gebeurt. Hoe komt het dat je een wildvreemde kunt tegenkomen, dat je je hecht aan die persoon, en dat je lichaam en je hele wezen zo’n verwoestende klap krijgt als er uiteindelijk een afscheid van komt? Ik ben met heel wat cardiologen gaan praten, en zo werd gaandeweg duidelijk dat er in zulke gevallen een zwaar trauma ontstaat dat wel degelijk effect heeft op je lichaam.»

HUMO ‘Het gebrokenhartsyndroom’, zoals het in de medische wereld genoemd wordt. Ik had er weleens eerder van gehoord.

Dendievel «Daar wordt het vaak aan gelijkgesteld, inderdaad. Maar het gaat verder dan dat. Bij een liefdesbreuk is het immers niet alleen het moment van het trauma zelf dat voor schade zorgt, de periode ná de breuk blijft even gevaarlijk. Iemand met liefdesverdriet zal al snel minder slapen, minder eten, meer drinken, meer roken: dingen die nog eens extra schade berokkenen aan je lichaam, en die op den duur dodelijk kunnen zijn.»

'Liefdesverdriet is pijnlijker dan de dood van een dierbare'

HUMO Volgens je boek zijn er tot nu toe in België vijf sterfgevallen geteld die aan het gebrokenhartsyndroom te wijten zouden zijn.

Dendievel «Zo zie je maar dat het probleem niet te onderschatten valt. We sterven niet allemaal aan liefdesverdriet, maar dat neemt niet weg dat het wel een erg zware impact kan hebben op je hart én op je lijf. Ik pleit er bijvoorbeeld voor om ziekteverlof mogelijk te maken voor wie met een gebroken hart zit. Je slaapt niet, je eet niet, en al je gedachten worden erdoor opgeslokt. Wat gaat zo iemand op het werk zitten doen? Dan móét je even in je bed kunnen liggen en uithuilen. Zonder tijdslimiet: iedereen heeft zijn eigen tijd nodig om zoiets te boven te komen.»

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: