Lang leve de vriendschapp: 'Als je een uurtje naast iemand loopt, gaat het over meer dan je hond'

© Elien Mandemaker

, door (kd)

7

''Wil je in m'n broekje zitten?' typ ik, en mijn bericht passeert probleemloos langs de flirtdetector'

Stel: u verhuist naar een andere stad of een ander land. Hoe blij u ook bent met uw huidige vriendenkliek: een wijntje drinken tijdens het skypen is toch niet hetzelfde. Of u zou graag eens úren doorbomen over kwantumfysica zonder dat er iemand met de ogen begint te rollen. Wanhoop niet: het internet is uw vriend. Via allerlei ontmoetingsapps kunt u immers in contact komen met potentiële zielsverwanten. Maar kunnen algoritmes u werkelijk vrienden voor het leven opleveren? We vroegen het een ervaringsdeskundige, een sociologe en een bedenkster van zo’n app.

De Nederlandse schrijver Arjen van Veelen trok in 2014 samen met zijn vrouw voor twee jaar naar de Verenigde Staten. Voor De Correspondent beschreef hij hoe stroef zijn zoektocht naar nieuwe vrienden verliep.

Arjen van Veelen «Ik was eigenlijk van plan me op te sluiten en een boek te schrijven. De mensen die ik spontaan ontmoette, vond ik allemaal een stuk stommer dan m’n Nederlandse vrienden, dus ik dacht: ‘Ik red me wel.’ Maar na zes maanden voelde ik me héél alleen, en toen heb ik de lat lager gelegd. Net als in de liefde kun je bij een potentiële nieuwe vriend niet verwachten dat het meteen klikt. Ik ben toen een tijdje op elke uitnodiging ingegaan: zit je bijvoorbeeld een hele avond naar gesprekken te luisteren over wat je zoal in een frituurpan kunt bakken – alles, zo blijkt.

»Ik had me ook ingeschreven op MeetUp, waarbij gebruikers moeten aangeven bij welke groep ze zich willen aansluiten. Ik had me daar aangemeld voor een studiegroepje over de schrijver W.E.B. Du Bois. Maar toen ik aankwam in de bibliotheek waar we hadden afgesproken, waren we maar met zijn drieën – de organisator incluis. Bovendien was het niet echt mijn type mensen. MeetUp was mij niet snel genoeg: waarom zou ik me eerst in de boeken van W.E.B. Du Bois moeten verdiepen vóór ik vrienden kan maken?»

HUMO Alsof je niet bevriend kunt zijn met iemand die nog nooit een boek van de man gelezen heeft.

Van Veelen «Precies: dat is wat er schort aan die algoritmes. De computer denkt: ‘O, je houdt van kitesurfen? Dan moet je een vriend hebben die dat ook doet.’ Het is vast een prima eerste gespreksonderwerp, maar wat daarna?

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: