Leven na Jobs: Tim Cook, baas van Apple

, door (jana mcgregor)

11
tim cook 1200

'Ik wilde laten zien dat je ook als homo iets kunt bereiken'

Op het koffietafeltje van Tim Cook (55) ligt een roségouden iPhone 6s in het originele doosje. Hij heeft het eerder die ochtend laten zien aan zijn werknemers in het Apple-hoofdkwartier in Cupertino, Californië, want het gaat om een mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf. Het is de miljardste iPhone die over de toonbank zal gaan. De gebeurtenis valt nagenoeg samen met een andere verjaardag: Tim Cook staat vijf jaar aan het hoofd van de technologiegigant, sinds Steve Jobs hem op 24 augustus 2011 in de CEO-stoel duwde. De oprichter lanceerde de iPhone in 2007, maar onder Cook werd de smartphone een echte winstmachine. De diverse modellen waren vorig jaar goed voor twee derde van de inkomsten: 141 miljard dollar, evenveel als de omzet van Disney, Nike en Cisco sámen. Apple is veruit het meest winstgevende bedrijf van de Standard & Poor’s 500, de belangrijkste Amerikaanse beursindex. Maar het is ook kampioen in het zoveel mogelijk belastingen ontwijken. Nu eist de Europese Unie dat Apple een onterecht toegekend belastingvoordeel van 13 miljard euro terugbetaalt.

De achtergrond: sinds 2003 versast Apple alle winst die ze in de Europese Unie maakt naar Ierland, en het heeft daar in 2014 slechts 0,005 procent belasting op betaald. Normaal zou dat 12,5 procent moeten zijn.

Tim Cook «We hebben geen enkele fout gemaakt. Ik weet niet eens waar ze dat cijfer vandaan hebben. Dit jaar hebben we 400 miljoen dollar belastingen betaald. Daarmee zijn we de grootste belastingbetaler van Ierland. En we hebben ons aan alle regels gehouden.

'Ik ga zelf op zoek naar andere meningen, anders hoor ik alleen maar echo's'

Ik heb de indruk dat veel mensen er een mening over hebben zonder te weten waar het over gaat. De winsten die we naar Ierland overbrengen, zijn in de Verenigde Staten aan belasting onderhevig. Volgens het fiscaal recht kunnen we het in Ierland laten staan of naar de VS halen. Dan moeten we daar 35 procent belastingen op betalen, plus een toeslag van om en bij de 5 procent voor de Amerikaanse staten waar we vertegenwoordigd zijn, dus in totaal ongeveer 40 procent. Dat ervaren wij als te hoog, en dus halen we het geld niet terug, tot er rechtvaardiger belastingtarieven zijn.

»De beschuldiging van de EU luidt dat Ierland ons een uitzonderlijke behandeling heeft toegestaan. Ierland ontkent dat. Iederéén kan ons belastingmodel toepassen – het werd niet speciaal voor Apple in het leven geroepen.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: