De ongemakkelijke waarheid over alcohol: 'Elk glas is er één te veel'

, door (js)

432
wijn 1200

'Dat rode wijn 'gezonde stoffen' zou bevatten, is een urban legend'

René Kahn (62) drinkt cappuccino in de bar van een hotel in het centrum van Brussel. Straks wordt hij elders in de stad op een feest verwacht, waar de drank rijkelijk zal vloeien. Al zal hij er het lekkere Belgische bier beleefd afwijzen, want hij rijdt vanavond nog met de auto terug naar huis. ‘Ook als ik geen bob ben, drink ik op een feest zelden meer dan twee glazen,’ zegt hij. Niet omdat hij geen alcohol lust, maar omdat het goedje volgens hem een zwaar onderschatte sluipmoordenaar is.

In zijn pas verschenen boek ‘Op je gezondheid?’ houdt Kahn, hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit Utrecht, een pleidooi voor een zo nuchter mogelijk leven. ‘Na tabak is alcohol wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak die je zelf kunt voorkomen.’

HUMO Zou u liever als geheelonthouder door het leven gaan?

René Kahn «U moet niet denken dat ik niet van alcohol houd. Ik drink weleens een glas wijn of bier. Al kies ik eerder een alcoholvrij biertje, ik proef het verschil toch niet (lacht). Het stoort mij erg dat mijn medeburgers de voorbije jaren in verwarring zijn gebracht met het verhaal dat de consumptie van één of twee glazen per dag ‘gezond’ is. Sommigen lijken zelfs te geloven dat drie glazen geen kwaad kunnen.»

HUMO Ik hoor al lang verkondigen dat één glas per dag gezonder is dan een bestaan zonder alcohol, omdat dat ons zou beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Kahn «Iedereen lijkt dat te geloven, terwijl het niet waar is. Ik heb een tijd gezeteld in de Nederlandse Gezondheidsraad, het onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan voor onze minister van Volksgezondheid. Om de twee maanden kwamen we bij elkaar en elke keer opnieuw wou ik het alcohol-gebruik op de agenda zetten: ‘Het is onze taak om eindelijk duidelijkheid over de gevaren van alcohol te scheppen.’ Maar telkens weer werd dat op de lange baan geschoven, tot mijn termijn verstreken was. Toen dacht ik: laat ik er maar een boek over schrijven (lacht).»

HUMO Lieten uw collega-geneesheren van de Raad zich intimideren door de alcohollobby?

Kahn «De alcohollobby staat zowel in België als in Nederland erg sterk; toch geloof ik niet dat de andere artsen uit de Raad zich lieten beïnvloeden. Ze dachten gewoon: ‘We zullen het er ooit weleens over hebben’, omdat ze net als zoveel andere gezondheidswerkers het probleem onderschatten. Ik moet er eerlijkheidshalve aan toevoegen dat de Gezondheidsraad vorig jaar, niet lang na mijn vertrek, in haar ‘Richtlijnen goede voeding’ aan alle Nederlanders het duidelijke advies gaf geen alcohol te drinken, of toch zeker niet meer dan één glas per dag. Daarvoor luidde het advies: maximaal twee glazen per dag voor mannen en één voor vrouwen. Ik ben heel blij met de verstrenging, want dat wil net zeggen dat de wetenschappers van onze Gezondheidsraad integer zijn en zich de les niet laten spellen door alcohollobbyisten. Onze politici ondernemen dan weer heel weinig om het alcoholgebruik aan banden te leggen. Dat geldt niet alleen in Nederland en België, maar in heel Europa. In Groot-Brittannië zijn de belangenverenigingen van brouwers en distilleerders oppermachtig. Een jaar of tien geleden was de alom gerespecteerde professor David Nutt medisch adviseur van de Britse regering. Toen hij terecht opmerkte dat alcohol schadelijker voor de gezondheid is dan alle andere verslavende middelen samen, werd hij door de minister van Binnenlandse Zaken op staande voet ontslagen.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: