Humo's Islam-Enquête (2): het grote debat
'Een moslimpartij zou nog meer verdelen: aan de ene kant het Vlaams Belang en aan de andere kant een Islamitisch Belang'

© Marco Mertens

, door (hvt)

30

'In de luchthaven word ik er geregeld uitgepikt voor een extra controle op explosieven. Pure profiling'

Humo's grote islam-enquête: de feiten »

Vanuit de grote zaal van de Brusselse KVS waaien ons flarden muziek en tekst tegemoet. Binnen is een bonte bende acteurs aan het repeteren voor ‘Malcolm X’, de nieuwe theaterproductie van schrijver en regisseur Fikry El Azzouzi (38), die hier op 14 oktober in première gaat. Op het podium staat een zwarte actrice te fulmineren tegen een nu nog lege zaal: ‘Denken jullie echt dat jullie me anders zullen bekijken als ik dit stuk stof van mijn hoofd haal? Gaan jullie dan plots stoppen met me te discrimineren? Nooit zal ik mijn hoofddoek afleggen!’ Naadlozer had deze scène niet kunnen aansluiten bij ons gesprek.

Naast El Azzouzi zit ook Yasmien Naciri (24) aan onze tafel: ze studeert aan de universiteit van Antwerpen, is een actieve twitteraar, mede-oprichter van de eerste islamitische studentenclub in Antwerpen en voorzitter van vzw Amana. Schuift ook gezellig aan: de Gentse theoloog Brahim Laytouss (45), pleitbezorger van een Europese islam en de eerste die in België waarschuwde voor het fenomeen van de Syriëstrijders.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: