'O, wat zijn ze snel beledigd door een seksistische of racistische opmerking.' Claire Fox houdt jongeren een spiegel voor

, door (mv)

168
fox

'Ze hangen het slachtoffer uit om aandacht en sympathie te krijgen'

De libertaire opiniemaakster van de denktank Institute of Ideas spreekt al zestien jaar voor allerlei groepen mensen en in die periode heeft ze een zekere reputatie opgebouwd. Ze neemt geen blad voor de mond, durft weinig populaire standpunten in te nemen en verdedigt haar meningen hartstochtelijk. Het zijn kwaliteiten, zo meent Claire Fox, die ongebruikelijk zijn geworden. Want hoewel sommigen zich zorgen maken over een verharding van het opinieklimaat, windt Fox zich juist op over hoe het debat in de kiem wordt gesmoord doordat bepaalde types overgevoelig zijn geworden voor kritiek.

Ze ziet het vooral bij jongeren. Fox merkte het voor het eerst op in een islamitische middelbare school in Londen, waar leerlingen over de rooie gingen toen ze tijdens een discussie over vrije meningsuiting sprak over ‘Mohammed’ en niet ‘de profeet Mohammed’. Ze kreeg te horen dat haar verhaal beledigend was, en dat ze zich ‘als westerse vrouw’ die pijn niet kon voorstellen en maar beter kon luisteren in plaats van oreren. De klas leek geschokt en sommigen werden uiterst vijandig.

Op een andere school gebeurde hetzelfde tijdens een verhitte discussie met een feministe over het recht van veroordeelde verkrachters om weer in de samenleving te worden opgenomen.

Fox realiseerde zich dat er iets ernstig mis is met de jongeren van vandaag: ze vermijden moeilijke of beladen gesprekken en doen een beroep op emotie om de ander de mond te snoeren.

HUMO Waarin verschillen de jongeren van vandaag van die uit eerdere generaties?

Claire Fox «Tot nu wilden jongere generaties altijd risico’s nemen. Ze hadden waanzinnige ambities en probeerden de intellectuele of morele grenzen op te rekken. Nu zijn jongeren vooral uit op veiligheid en bescherming. Ze presenteren zich als slachtoffers, want ze hebben geleerd dat dát de manier is om aandacht en sympathie te krijgen. Wie durft een slachtoffer nog te bekritiseren, tegen te spreken of uit te dagen? Jongeren sluiten zich af van het debat om niet bloot te hoeven staan aan ongemakkelijke ideeën, en ze dwingen bij de autoriteiten af dat zulke meningen niet geuit mogen worden. Dat gaat zover dat het soms leidt tot absurde, lachwekkende situaties.»

HUMO Geeft u eens een voorbeeld?

Fox «Aan de universiteit van Sydney werd het Mexicaanse thema voor een jaarlijks feest geschrapt omdat studenten het ‘racistisch’ vonden dat bezoekers een sombrero en een poncho zouden dragen. En in de universiteit van Ottawa in Canada zijn de yogalessen opgeschort na een formele klacht van studenten, omdat yoga een ‘oneigenlijke toe-eigening’ zou zijn van een andere traditie. Aan de universiteit van Yale werd aan studenten gevraagd om zich met Halloween niet zodanig te verkleden dat minderheidsgroepen er aanstoot aan zouden kunnen nemen – dus geen indianentooi of tulband – en toen iemand suggereerde dat er misschien niet zo overspannen moest worden gedaan over een verkleedfeestje, waren de studenten woedend. Aan steeds meer onderwijsinstellingen worden debatten geannuleerd wanneer een thema of spreker controversieel is. Popliedjes zoals ‘Blurred Lines’ worden verboden wegens seksistisch. Aan de universiteit van Oxford mogen rechtenstudenten wegblijven wanneer ze zich ongemakkelijk voelen bij een onderwerp, zoals aanranding of verkrachting.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: