Humo sprak met Roland Duchâtelet, ondernemer en rijke Belg

, door (ja)

831
vrijbeeld

'Ik ben één van de weinigen die de welvaartsstaat kan redden'

Op Stayen, het stadioncomplex van de Sint-Truidense Voetbalvereniging (STVV) dat zijn vrouw bezit, heeft Roland Duchâtelet (69) net de laatste afspraak van de week afgewerkt. Hij belt Humo met een wijziging van de planning. We zullen elkaar ontmoeten in een brasserie in de schaduw van het stadion, dat praat makkelijker. En of het makkelijk praat: bij aankomst hoef ik zelfs geen vraag te stellen. Duchâtelet heeft een lijstje met gespreksonderwerpen voor zich op tafel liggen. Helemaal bovenaan prijkt de naam van de jonge fractieleider van Groen en Ecolo, Kristof Calvo.

Roland Duchâtelet «Dat menneke heeft nog nooit gewerkt, is toevallig verkozen, maar in de begrotingscrisis voerde hij wel het hoge woord tegen minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Ik ken Van Overtveldt persoonlijk. Een competente kerel, niks op aan te merken. Het is een schande dat de VRT, waar ik met andere Belgen jaarlijks 200 miljoen euro belasting voor betaal, Calvo elke dag weer een forum gaf om zo’n man op plat-populistische, trumpiaanse wijze af te branden.»

HUMO Hebt u het nu over één fragmentje in ‘Het journaal’?

Duchâtelet «Hij deed elke dag wel een idiote uitspraak van het slag: ‘Onder premier Di Rupo zou zo’n minister al lang op straat hebben gestaan.’ Cafépraat. Maar de VRT zond het telkens weer uit, zonder filter. De verantwoordelijken zouden daarvoor op staande voet ontslagen moeten worden.»

HUMO Bent u geïrriteerd omdat de regering geen ernstige begroting heeft opgemaakt?

Duchâtelet «Mij irriteert de verloedering van het politieke debat, ook in Amerika. Waar gaan de presidentsverkiezingen nog over? Platte praat over onnozeliteiten. De democratie is in gevaar als de verkiezing van de machtigste politicus ter wereld daarop uitdraait.»

HUMO Op wie zou u stemmen in de VS?

Duchâtelet «Clinton, uiteraard. Trump is een gevaar voor de mensheid.»

HUMO Als ik uw columns in De Tijd en Het Belang van Limburg lees, krijg ik de indruk dat de democratie stilaan haar beste tijd heeft gehad.

Duchâtelet «Het politieke debat gaat alleen nog om stemmingmakerij. Dat is niet gezond.»

HUMO Heeft dat te maken met de tijdgeest of met uzelf, die ouder wordt en denkt: ‘Vroeger was het beter’?

Duchâtelet «De politieke wereld kan de snelheid van de technologische ontwikkelingen niet bijhouden. Politici zitten vast in een denkkader dat voorbijgestreefd is, met als uitgangspunt: tewerkstelling is de basis van welvaart. Alle politieke partijen zijn daar nog altijd van overtuigd. Daarom verplichten ze mensen tot hun 67ste te werken, terwijl er een half miljoen werklozen zijn. Hoe idioot kun je zijn?»

HUMO U noemt de roep van de regering om ‘jobs, jobs, jobs’ één grote vergissing.

Duchâtelet «De sociale zekerheid is een halve eeuw lang gefinancierd vanuit de tewerkstelling. Dat kon na de oorlog met de hoge productiviteitsstijging: met minder mensen slaagde men erin steeds meer én betere producten te maken. Zo heeft men salarisverhogingen betaald, een gratis ziekteverzekering ingevoerd, scholen gebouwd, leerkrachten betaald. En de politieke elite heeft daaruit de conclusie getrokken dat onze welvaart te danken is aan de creatie van nieuwe arbeidsplaatsen.

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: