Het slimste meisje ter wereld: opzij voor orkaan Olga Leyers

, door (tr) en (kt)

311

'Ze is het totaalpakket: jong, fris, mooi, én niet op haar mondje gevallen'

De goeie punten die Leyers avond na avond op haar rapport ziet prijken, zeggen ook veel over de redactie achter ‘De slimste mens’. Toen Olga Leyers telefoon kreeg van Woestijnvis was ze hoegenaamd nog niet het vertrouwde gezicht dat ze nu – op een drafje – wel geworden is. Sam De Graeve, de creatief directeur van Woestijnvis die tien jaar als eindredacteur van ‘De slimste mens’ heeft gewerkt, en Nele De Kimpe, de huidige eindredactrice, weten echter waar een goeie kandidate te vinden is.

Sam De Graeve «Olga heeft eerder dit jaar de titel van Rijzende Ster gewonnen op het gala van de Televisiesterren, waardoor ze in één klap een bekende naam werd. Maar dat was voor ons niet de aanleiding om haar te vragen: we hadden haar namelijk al veel vroeger benaderd. Met ‘De slimste mens’ hebben we er altijd al een erezaak van gemaakt om een open blik te hebben – over de zenders heen, maar ook niet beperkt tot wie er op televisie komt. Ze wou er eerst eens over nadenken, meen ik me te herinneren. Maar we hebben haar ook geen tien keer moeten bellen om haar te overhalen.»

Traditioneel gaan aan elk seizoen van ‘De slimste mens’ de beruchte cafétesten vooraf: daarin wordt het bekende kaf van het koren gescheiden om zo het definitieve deelnemersveld over te houden. Het was dáár dat Olga zich voor het eerst liet opmerken.

Nele De Kimpe «Olga zat in onze allereerste cafétest, als ik het me goed herinner. Ik weet niet meer precies op basis waarvan we haar uitgenodigd hadden, maar het was alleszins een goeie gok.»

De Graeve «Het viel ons al snel op dat Olga merkwaardig veel wist voor iemand van haar leeftijd. Afgaand op haar geboortejaar zou je denken dat ze deel uitmaakt van de generatie die schrikbarend vaak denkt: ‘Als het voor mijn geboorte gebeurd is, hoef ik het niet te weten.’ Olga gaat daar duidelijk níét van uit, en dat viel op zodra ze begon te quizzen.»

De Kimpe «Ik kreeg hetzelfde gevoel als toen we Danira Boukhriss Terkessidis en Adil El Arbi voor het eerst bezig zagen: ‘Amai, die weet véél.’ (lacht) Alleen waren Danira en Adil al een stuk in de 20.»

HUMO Erik Van Looy tipte Olga al op voorhand als een mogelijk erg sterke kandidaat. Dat was er niet naast gegokt.

De Graeve «Aan het begin van elk seizoen hoop je natuurlijk dat ál je kindjes het goed doen (lacht). Maar als je eerlijk bent, heb je als maker toch vaak een klein groepje favorieten in je achterhoofd van wie je weet: ‘Die kunnen het ver brengen.’ Vaak hebben die kandidaten iets gemeen: de juiste combinatie van intelligentie, rust en een goed gevoel voor humor. En dat heeft Olga. Ze is heel open en goedlachs, maar vooral: ze blijft rustig. Wat natuurlijk nog geen garantie op succes is: elk seizoen merk je dat er een paar favorieten vroeger wegvallen dan verwacht. Rik Verheye is zo iemand: van hem dachten we dat hij zeker de tien deelnames zou halen.»

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: