De 7 Hoofdzonden van Wannes 'Het Zesde Metaal' Cappelle: 'Ik heb het imago van de ideale schoonzoon: de vrouwen scheuren me de kleren niet van het lijf'

© Koen Bauters

, door (kd)

180

Wie Cappelle dan weer volgt op de sociale media, weet al langer dat de muzikant/schrijver/acteur niet onverschillig kan wegkijken van wat er fout gaat op deze planeet: post hij geen artikels over de oorlog in Syrië of de wanpraktijken van multinationals, dan wel over het hoge aantal zelfmoordpogingen onder holebi’s, de gapende loonkloof tussen mannen en vrouwen of de massale bijensterfte.

Of, zoals de titel en hoes – de cover is een kleurenmix van de Franse, Soedanese en Syrische vlag – van zijn nieuwe plaat al aangeven: de vluchtelingencrisis. Nog niet symbolisch genoeg voor u? ‘Calais’ ligt vanaf 11 november – Wapenstilstand! – in de rekken. We beginnen deze 7 Hoofdzonden dan ook logischerwijs met:

Gramschap

Wannes Cappelle «Toen we midden in de economische crisis zaten, voelde ik al: ‘Ik kan niet langer over mijn eigen navel zingen, vroeg of laat zal ik een politieke plaat maken.’ Wat later werd Parijs getroffen door de aanslagen: plots liep ik soldaten met mitrailleurs voorbij wanneer ik m’n kinderen naar school bracht, en doken er overal legertrucks op. Drastische maatregelen, waardoor ik me helemaal niet veiliger voelde – integendeel, zelfs. Ze halen volgens mij ook niets uit. Neem nu die extra veiligheidscontroles in de luchthaven van Zaventem: als iemand het in z’n hoofd zou halen zich in de wachtrijen op te blazen, ben je even ver van huis. Het is compleet fout om die angst te gaan cultiveren.

»De plaat werd de eerste helft van dit jaar geschreven, en toen was ik heel kwaad, ja. Trok je een paar jaar geleden parallellen met de jaren 30, dan kreeg je te horen: ‘Dat is toch wel heel kort door de bocht!’ Tot je plots in een bezette stad woont en merkt: ‘We zijn in oorlog.’»

HUMO Is ‘Calais’ het titelnummer geworden omdat de vluchtelingencrisis je het meeste aangrijpt?

Cappelle «Toen dat voor het eerst in het nieuws kwam, waren we enorm gechoqueerd – voor een West-Vlaming is Calais zowat de achtertuin. Dat die mensen in onze westerse beschaving zo aan hun lot overgelaten worden… Calais staat voor alles wat er aan het mislopen is in de wereld: de vluchtelingenstromen, het verrechtsen van de maatschappij, zelfs de klimaatopwarming – mensen vluchten weg van watertekorten. Maar het is ook een plek waar extreme hoop en wanhoop samenkomen. Die vluchtelingen hebben een fortuin betaald voor een bootreis – waarbij ze hun leven geriskeerd hebben – omdat ze hopen een nieuw leven te kunnen opbouwen op een betere plek. Het symboliseert dit tijdsgewricht: zal het echt allemaal om zeep gaan of zal de wereld net ten goede veranderen, omdat het nodig is dat er oplossingen gezocht worden?»

Dit artikel volledig gratis lezen?

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: