The Fantastic Mr. Fox: Franky Van der Elst over De Rode Duivels

, door (jha)

3
martinezvrijbeeld

'De voetbalbond vroeg of ik assistent van Martínez wilde worden. Een week later namen ze Thierry Henry'

Franky Van der Elst «Ik heb de laatste resultaten van Estland even opgezocht: 5-0 verloren tegen Bosnië-Herzegovina, en 0-2 tegen Griekenland. Dat wordt dus absoluut geen probleem, die wedstrijd winnen we. De enige vraag is: met hoeveel? Het is dus vooral uitkijken naar de wedstrijd tegen Nederland, ook al is het maar vriendschappelijk. Nederland is altijd iets speciaals.»

HUMO Des te meer omdat een heleboel Rode Duivels – Vertonghen, Dembélé, Mertens, Alderweireld, Vermaelen – er de basis voor hun carrière hebben gelegd.

Van der Elst «Dat vergroot alleen maar de rivaliteit. Jammer eigenlijk dat er vier dagen later die kwalificatiewedstrijd tegen Estland is. Nu zal Martínez met het oog op die partij wellicht risico’s willen vermijden.»

HUMO Vital Borkelmans, de ontslagen assistent van de vorige bondscoach Marc Wilmots, stoorde zich aan het begrip waarop Roberto Martínez kon rekenen na zijn desastreuze debuut, begin september tegen Spanje.

Van der Elst «Dat zie je wel vaker als er iemand nieuw komt: dat hij in het begin op veel begrip kan rekenen. Maar laten we niet overdrijven in de lofzang: Bosnië kwam bijzonder zwak voor de dag, ook al werd de ploeg aangekondigd als de ‘beste generatie in jaren’. Gibraltar is sowieso geen waardemeter en ook van Cyprus kun je bezwaarlijk zeggen dat het een wereldelftal heeft. Het is wachten op de eerste stevige tegenstander om te kunnen zeggen of we nu stappen vooruit hebben gezet, of niet. We zullen onze WK-kwalificatiegroep wel winnen – de huidige 9 op 9 is perfect en het lijkt erop dat we alleen met Griekenland zullen moeten afrekenen – maar zodra we op een tactisch sterke tegenstander botsten, genre Argentinië, Duitsland of Spanje, liep het in het verleden mis. Vooral daarom wordt Nederland interessant, ook al is het dan niet meer wat het geweest is.»

HUMO Welke indruk heb je na drie maanden Martínez?

Van der Elst «Geen slechte, alleszins. Hij heeft vooral gehamerd op de noodzaak van een winnaarsmentaliteit. Met z’n switch naar een driemansverdediging heeft hij bovendien een tactische flexibiliteit geïntroduceerd die er onder de vorige bondscoach niet was. Maar hieruit concluderen dat alle problemen ineens zijn opgelost: dat zou te ver gaan. Er moet zeker nog verder aan de collectiviteit worden geschaafd. En wat doen we als we ’t moeilijk krijgen? Op dat vlak waren we de voorbije twee jaar toch stil blijven staan.»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: