Juryleden en nieuwe vaders Philippe Geubels en Jeroom: 'Wij zijn in het geheim samen een scenario aan 't schrijven'

, door (tr)

37
jeroomgeubelsvrijbeeld

'Hoe meer kijkers, hoe groter de kans dat er zeikerds tussen zitten'

De naam, het geneuzel en de knikker van Philippe Geubels zijn een vast onderdeel van het decor van ‘De slimste mens ter wereld’ geworden, maar Jeroom, Humo’s bekendste cartoonist en tweede bekendste snor, is een rijzende ster als het op tv aankomt.

HUMO Jeroom, je lijkt dit seizoen veel vaker jurylid te zijn dan andere jaren.

Jeroom «Ja, ik weet ook niet wat er precies fout is gelopen in de planning. Maar ik ben een trouwe soldaat, ik doe wat mij wordt gevraagd. Het is wel een moordend tempo. Er worden vaak twee afleveringen per dag opgenomen, en of je nu in vorm bent of niet: ze verwachten dat je grappig bent.»

Philippe Geubels «Tot vorig seizoen zat ik in zowat elke aflevering, en op het einde had ik het wel gehad met ‘De slimste mens’ (lacht). Ondertussen doe ik het wat kalmer aan, en nu vind ik het weer plezant.»

HUMO Zullen we maar meteen de moeilijke vragen stellen? Worden de moppen in ‘De slimste mens’ nu voorbereid of niet?

Jeroom «Iedereen heeft zijn eigen manier van werken. Marc-Marie Huijbregts doet niets op voorhand: hij wandelt de studio binnen, gaat zitten en begint eraan. Ik weet liever wel vooraf welke onderwerpen aan bod zullen komen. Ik heb tijd nodig om moppen in elkaar te kunnen steken. Philippe niet: hij schudt ze los uit de mouw.»

Geubels «Ik kom altijd onvoorbereid naar de studio, ja.»

Jeroom «Wat krijg je dan: ik, de man van de hoogopgeleiden en de zorgvuldig geplande lach, en Geubels, de komiek van de gewone man. En door die magische combinatie bereik je een miljoen mensen per aflevering.»

'Jeroom, de man van de hoogopgeleiden en de zorgvuldig geplande lach, en Geubels, de komiek van de gewone man: een magische combinatie.'

Geubels «In het begin bereidde ik ook één en ander voor, maar dat leer je af na een paar seizoenen. Ik merk wel dat je er dit seizoen minder moeite mee hebt dan vorig jaar, Jeroom.»

Jeroom «Iets minder, ja. In het begin kakte ik echt bakstenen toen ik in de jury moest zitten. Ik ben ook geen comedian of schrijver zoals de meeste juryleden, hè. Geubels vult zalen als job, maar ik blijf tekenaar. Als Erik Van Looy net een vraag over Papoea-Nieuw-Guinea heeft gesteld en ons vraagt: ‘Leden van de jury, Papoea-Nieuw-Guinea, zegt dat jullie iets?’, dan wil ik op voorhand weten wat ik ga zeggen. Maar verder dan dat gaat het niet. De kritiek dat alle moppen voorbereide nummertjes zouden zijn, daar erger ik me eerlijk gezegd wel aan. Weet Erik wanneer ik iets ga zeggen? Ja, natuurlijk, anders zit ik daar voor niets. Maar weet Erik wát ik ga zeggen? Absoluut niet. Dat zie je wel aan zijn lach, denk ik.

»Maar je voorbereiden is niet altijd zaligmakend. Achter de schermen sta ik bekend als ‘de publieksafkoeler’. Soms begin ik een heel ingewikkelde mop te vertellen en krijg ik na de pointe alleen maar een ijselijke stilte. Of erger nog: krekels. Moeten ze écht eens iets aan doen, die krekels in de studio.»

Geubels «Wist je trouwens dat Erik een typische manier van reageren heeft als hij voelt dat een mop zal floppen?»

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: