5 biografische films die uw tijd waard zijn

, door (mvs)

11

1 The Theory of Everything (2014)

Eddie Redmaynes vertolking van de jonge Stephen Hawking is een krachttoer, maar minstens zo ontroerend is Felicity Jones – straks te zien in ‘Rogue One’ – als de toegewijde echtgenote die haar grote liefde voor haar ogen ziet aftakelen.

(Netflix)

2 The Social Network (2010)

Deze stijlvolle film van David Fincher vertelt hoe Facebook in 2003 begon als een prank van een gekrenkte Harvard-nerd, maar is evengoed een wrange parabel over vriendschap, verraad en het Amerikaanse klassensysteem. Gezellig!

(Netflix, ProximusTV)

3 Foxcatcher (2014)

In zijn eerste grote dramatische rol geeft Steve Carell, geholpen door een forse neusprothese, overtuigend gestalte aan John du Pont, een psychotische miljardair die een bizarre relatie ontwikkelt met een worstelkampioen (Channing Tatum). Moet wel in tranen (en met een paar omgewrongen armen) eindigen!

(Play More)

4 Selma (2014)

Dit pakkende drama belicht één episode uit het leven van Martin Luther King (sterke vertolking van de Brit David Oyelowo): de mee door hem georganiseerde vredesmarsen in het stadje Selma in Alabama. Veelzeggend: de rauwe beelden van confrontaties met de politie lijken soms recht uit een recent journaal geplukt.

(Play More)

5 The Program (2015)

Met bijwijlen nauwelijks verhuld sarcasme en veel visuele flair fileert regisseur Stephen Frears de exploten van Lance Armstrong, de man die jarenlang de kluit wist te belazeren terwijl de verzamelde wielerpers er schaapachtig op stond te kijken. Ben Foster lijkt akelig sterk op de echte Boss. Zelfs het arrogante smoelwerk zit perfect!

(Play More)

Humo 3974/44 31/10/2016

Dit artikel verscheen in:

HUMO van maandag 31 oktober 2016

Lees alle reportages

Humo.be-updates in je Facebook-nieuwsfeed?

U bent wellicht ook hierin geïnteresseerd: